Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody. Czy to naprawdę najzdrowsze owoce świata?

2 września 2024, dodał: Marta Dasińska

To co oferuje nam natura w kwestii naszego zdrowia jest nieocenione. Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej beta karotenu niż marchewka i 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda.  Nazywa się je „owocami wiecznej młodości” i „czerwonymi diamentami”.  Jak wpływają na nasz organizm i jak je smakują?

Botaniczna nazwa Goji to kolcowój chiński (Lycium chinense). Należy do tej samej rodziny roślin co ziemniak, pomidory czy papryka (psiankowate). Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Także jest uprawiana w Polsce ale i często dziczeje. Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa, a następnie suszy.

owoce goji

Posmak tych jagód przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze ale mniej słodkie z zapachem ziołowym.

Dawniej w Chinach organizowano festyny ku czci szczęśliwych jagód, aby zapewnić sobie obfite plony, a co za tym idzie zdrowie i urodę na przyszłość. Obecnie nie organizuje się festiwali ale warto wiedzieć, że spożywanie jagód goji to inteligentna i naturalna recepta na urodę i zdrowie.

Wieczna uroda dzięki owocom goji

Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jagody Goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Jagody Goji zawierają w sobie 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji pozwalają zachować zdrowie i urodę na długie lata, hamują procesy mutacji komórek, opóźniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i chorób układu krążenia.

Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę. Owoce goji wspomagają budowę nowych komórek organizmu i regenerację starych. Chronią DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia.

Jagody kolcowoju jako jedyny składnik pożywienia mają zdolność stymulowania ludzkiego organizmu do produkcji hormonu wzrostu (naturalnej produkcji HGH), co sprawia, ze goji są prawdopodobnie najskuteczniejszym na świecie pokarmem opóźniającym i hamującym procesy starzenia.

Chińska legenda mówi, że Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń żył 252 lata.

Bogactwo składników w owocach goji

Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor. Zawartość żelaza jest aż 3 razy większą niż w szpinaku! Owoce kolcowoju zawierają też liczne witaminy, w tym witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6).

Żelazo to składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

W Goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Jagody mają korzystny wpływ na zawartość tłuszczu w organizmie, ponieważ przyspieszają jego spalanie i poprawiają metabolizm komórkowy, a tym samym pomagają tracić wagę. Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne są również za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.

Na właściwe działanie układu pokarmowego ma także wpływ błonnik zawarty w owocach kolcowoju. Dodatkowo zawarty w jagodach goji chrom – reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega jego nagłemu spadkowi, co przekłada się bezpośrednio na wyeliminowanie tzw. wilczego apetytu i podjadania między posiłkami.

Naukowcy pokładają w nich nadzieję na zrewolucjonizowanie współczesnej dietetyki.

Cenne zdrowie dzięki owocom goji

Jagody Goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. Pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Owoce goji stawia się na 3 miejscu pod względem naturalnych źródeł witaminy C (2500 mg witaminy C/100 g owocu), która odznacza się dobrym wpływem na wzrost odporności organizmu.

Jagody zawierają betainę, aminokwas niezbędny do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, a także obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca oraz chroni DNA.

Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Zawierają się tu ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia. Zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w Goji – wzmacnia wzrok, jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.

W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i chorób układu krążenia. W owocach wykryto fizalinę związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

Według medycyny chińskiej jagody goji mają właściwości tonizujące. Usprawniają pracę serca, nerek, wątroby i płuc. Zmniejszają dolegliwości reumatyczne i korzystnie wpływają na mięśnie i kości.

Goji dodają energii za co odpowiedzialne są takie pierwiastki jak karoten, kwas askorbinowy, tiaminy, kumaryny.

Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, uwzględniając poprawianie potencji i wzmacnianie organizmu, a także korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną.

Długotrwale stosowanie zapewnia:

– wzmocnienie stawów, kości,
– wzmocnienie systemu odpornościowego,
– szczupłą sylwetkę,
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawę witalności,
– poprawę wzroku,
– urodę i długowieczność.

Owoce Goji są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym urodę i zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni XXI wieku. Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.