Uzależnienie od cukru – choroba XXI wieku

31 lipca 2018, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego? Często nie możesz się opanować i nawet w środku nocy sięgasz po słodycze? Nagradzasz się za dobrze wykonaną pracę czekoladą? To może oznaczać uzależnienie od cukru.

Wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że połowa Polaków ma nadwagę. Czy to znaczy, że mamy wyjątkowo słabą wolę i nie potrafimy powiedzieć sobie nie? Niekoniecznie. Dr Mark Hyman zbadał reakcje naszego mózgu na słodycze i wyniki pokazały, że cukier uzależnia 8 razy bardziej niż kokaina. Oznacza to, że biochemia mózgu narkomana i osoby uzależnionej od słodkości jest podobna. Zarówno jeden jak i drugi nałóg wyzwala w nas te same zachowania. Organizm nieustannie dopomina się o daną substancję, a po jej przyjęciu człowiek czuje się przez chwilę lepiej. Dzieje się to za sprawą wydzielania się serotoniny – czyli hormonu szczęścia. Po zniknięciu tymczasowej euforii pojawiają się wyrzuty sumienia i poczucie winy.

Obecnie cukier znajduje się w większości produktów i prawie nie sposób go uniknąć. Z racji tego, że całkowite, nagłe odstawienie cukru może powodować przykre dolegliwości, takie jak: bóle głowy, przygnębienie, apatia i wahania nastrojów. Dlatego lepiej zastosować metodę małych kroczków. Na początek w odstawkę powinny odejść wszystkie napoje gazowane, soki, gotowe dania i sosy. Kolejnym etapem może być pozbycie się słodyczy z diety, choć bywa to trudne, należy pamiętać, że cukier ma swoje zdrowsze zamienniki. Zamiast zjeść czekoladowego batona, wystarczy sięgnąć po smakołyk z daktyli i orzechów. Cena obu produktów jest podobna i można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Aby uniknąć przykrych skutków odstawienia cukru, czyli spadku energii i ogarniającej senności, należy odpowiednio komponować posiłki. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

 

zobacz również:

Cukier kokosowy – właściwości dla zdrowia

Czym zastąpić biały cukier

Jak regulować cukier?

Co lepsze: cukier waniliowy czy laska wanilii?