Olej lniany – wyjątkowe właściwości dla zdrowia

13 lipca 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Stosowany od wieków w kuchni polskiej, od niedawna został doceniony również przez lekarzy ze względu na szczególne właściwości lecznicze. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Ma żółtawe zabarwienie i cierpki, intensywny zapach.

 

W swoim składzie posiada ponad 50% kwasu omega-3, po 15% kwasu omega-6 i omega-9 oraz niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłoczony powinien być na zimno, nierafinowany, bez dodatku sztucznych składników. Jego smak różni się w zależności od odmiany tłoczenia, odmiany lnu oraz warunków, w jakich przechowuje się olej. Niektórzy czują w nim orzechową nutę, inni delikatną goryczkę czy cierpki smak.

Nie nadaje się jako olej do smażenia. Najlepiej używać go do skropienia sałatek czy potraw już po przygotowaniu. Można go połączyć z pesto, ukręcić z nim majonez, świetnie sprawdzi się także jako dodatek do śledzi.

        Jakie właściwości zdrowotne posiada olej lniany?

  • Zapobiega chorobom układu nerwowego, przeciwdziała miażdżycy, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i stanów zapalnych
  • Poprawia wydolność tlenową mięśni, dzięki niemu wzrasta w nich poziom glikogenu, powinni o tym pamiętać sportowcy oraz osoby często korzystające z siłowni
  • Spowalnia procesy starzenia, chroni organizm przed szkodliwym wpływem coraz bardziej zanieczyszczonego środowiska
  • Bierze udział w regeneracji błony śluzowej układu pokarmowego, stabilizuje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga procesy trawienne
  • Wzmacnia koncentrację, a także obniża poziom stresu, dzięki czemu polecany jest uczniom, studentom i osobom pracującym umysłowo
  • W szczególnym stopniu wpływa na budowanie komórek organizmu, zwłaszcza tkanki mózgowej, syntezuje także hormony

Wprowadzając do swojej diety olej lniany, należy pamiętać, że niekiedy spowalnia on tempo wchłaniania składników niektórych leków, które stosujemy doustnie. Jeśli zatem przyjmujemy na co dzień takiego typu leki, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Olej lniany możemy używać do zrobienia sosu do naleśników, masła migdałowego, którym posmarujemy kanapki, dressingu do sałatek (2 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire, szczypta pieprzu, zmiażdżony mały ząbek czosnku wymieszany do konsystencji emulsji), a nawet można dodać go, przygotowując koktajl (wystarczy zmieszać 1-2 łyżki oleju lnianego z 200 ml soku jabłkowego, połówką banana i jedną łyżką jogurtu naturalnego).

Należy pamiętać, aby po otworzeniu oleju lnianego zużyć go w ciągu miesiąca, a przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła i powietrza.

zobacz również:

Czystek – właściwości dla zdrowia i jak parzyć?

Zioła – komu pomogą, komu zaszkodzą?

Kurkuma jako antyoksydant

Herbata z pokrzywy dla zdrowych włosów i paznokci