Zioła – komu pomogą, komu zaszkodzą?

2 stycznia 2017, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Gdy zmagamy się z różnego rodzaju dolegliwościami, większość z nas sięga po leki chemiczne. Warto jednak pomyśleć nad terapią ziołoleczniczą, która często okazuje się tańsza, zdrowsza, a nawet efektywniejsza. Możemy wykorzystać świeże lub suszone części roślin, bądź zakupić gotowe olejki w aptece. Należy jednak pamiętać o przeciwwskazaniach.

Oto wybrane zioła charakteryzujące się właściwościami uzdrawiającymi oraz przynoszącymi ulgę w bólu wraz z przeciwwskazaniami do ich stosowania:

Mięta – napar z liści mięty (świeżych lub suszonych) jest dobry na problemy trawienne i ból głowy. Mięta zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz ma działanie przeciwbakteryjne. Stosuje się ją także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mięta jest bogata w białka, węglowodany, żelazo, magnez, wapno, fosfor, witaminę A, witaminę B3. Uwaga: obniża ciśnienie, poziom cukru we krwi. Po olejek z mięty pieprzowej nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na chorobę refluksową. Zbyt długie stosowanie może prowadzić do kłopotów ze snem.

Geranium (inne nazwy: anginka, anginowiec) – właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, liście tej rośliny łagodzą objawy chorób układu oddechowego (katar, kaszel, bolące gardło), a włożone do ucha szybko koją ból. Anginka zwalcza łupież, rozstępy oraz pomaga w leczeniu trądziku. Warto stosować profilaktycznie. Uwaga: osoby z bardzo wrażliwą skórą nie powinny używać olejku eterycznego geranium.

Rumianek – wszystkim znane zioło ma m.in. działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, pomaga także pozbyć się bakteryjnych schorzeń skóry i jamy ustnej, łagodzi objawy przeziębienia i zapalenia zatok, likwiduje wzdęcia, znosi zaparcia i biegunki. Ma zbawienny wpływ na kondycję cery i włosów. Działa przeciwświądowo, więc okłady z naparu pomagają m.in. zmęczonym oczom (także przy zapaleniu spojówek). Herbatka rumiankowa zwalcza stres oraz uspokaja – z tego względu należy ją pić przy utracie miesiączki na tle nerwowym. Uwaga: rumianek może uczulać.

Dziurawiec – właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne – pomaga w leczeniu kamicy. Jest naturalnym antydepresantem. Poprawia czynności trawienne ze względu na właściwości rozkurczowe oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zgagi. Uwaga: 1. przyjmując niektóre leki należy skonsultować stosowanie dziurawca z lekarzem (dziurawiec zmniejsza ich skuteczność). 2. Ma właściwości fotouczulające – należy unikać ekspozycji na słońce podczas stosowania – grozi poparzeniem skóry.

Bazylia – nieodzowny składnik włoskiej kuchni oprócz niezwykłego aromatu ma wiele leczniczych właściwości. Bazylia wspomaga trawienie, wspiera układ odpornościowy, łagodzi przeziębienie, stany zapalne stawów, pomaga walczyć z migreną, a nawet leczy depresję. Uwaga: kobiety w ciąży oraz małe dzieci nie mogą spożywać nadmiernej ilości tego zioła.


Bratek (fiołek trójbarwny) – chociaż znamy go przede wszystkim jako specyfik używany do pielęgnacji cery, jego właściwości mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Ziele bratka ma właściwości oczyszczające, moczopędne oraz wykrztuśne. Warto stosować je w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia dróg moczowych, kamicy moczowej, nadmiaru wody w organizmie. Wyciąg z bratka wzmacnia paznokcie i włosy, a także zmniejsza łojotok, leczy schorzenia skóry – w tym trądzik. Zaleca się picie herbaty z bratka podczas kuracji antybiotykowej – oczyszcza organizm i pobudza metabolizm. Jego składniki są dobre dla wątroby. Przeciwwskazania: naparu z bratka nie powinny stosować osoby chorujące na zaawansowaną miażdżycę (osoby starsze), nadpłytkowość, zakrzepicę pourazową.

Pokrzywa – większości z nas kojarzy się nieprzyjemnie. Jest jednak niedocenianym zielem, które oprócz wykazywania właściwości bakteriobójczych (skuteczna w zwalczaniu dolegliwości skórnych, jamy ustnej) zawiera liczne witaminy i mikroelementy. Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego, anemii, biegunki, a także reguluje pracę wątroby, żołądka i trzustki. Dzięki zawartości serotoniny poprawia nasz nastrój. Leczy kamicę nerkową oraz artretyzm. Uwaga: Kobiety cierpiące na choroby dróg rodnych nie powinny jej spożywać. To samo dotyczy osób zmagających się z cukrzycą (nie należy łączyć pokrzywy z lekami przeciwcukrzycowymi) i poważnymi chorobami nerek. Kobietom nie zaleca się stosować pokrzywy w okresie ciąży i karmienia dziecka piersią.


Uwaga: Należy pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania medycyny niekonwencjonalnej i konkretnych ziół. Warto dla ostrożności skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji – szczególnie osoby zażywające leki i kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

 

zobacz również:

  1. Czystek – właściwości dla zdrowia i jak parzyć?
  2. Herbata z pokrzywy dla zdrowych włosów i paznokci
  3. Na spowolniony metabolizm – herbata i zioła! Jakie?
  4. Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek