Płatki kukurydziane – jak je wykorzystać: pomysłowe przepisy
Płatki kukurydziane zazwyczaj kojarzą nam się podawane z mlekiem na śniadanie. Jednak, czy można je zjeść w nietypowy sposób? Jak je wykorzystać? Gdzie jeszcze mogą się odnaleźć w kuchni?
Do sałatek
Płatki mogą dodać charakteru wielu sałatkom, a przy tym na pewno zadziwisz swoich gości nietypowym podaniem. Użyj ich całych, albo pokruszonych w zależności od wielkości składników sałaki. Posyp płatkami np. sałatkę z kukurydzą, tuńczykiem, czy wszelkiego rodzaju zielone sałaty.
Na ciasto
Zamiast kruszonki posyp ciasto zgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Wysyp je, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe- wtedy lepiej będą się trzymać. Przykładowo możesz ozdobić nimi ciasto z wiśniami, czy szarlotkę.
Złota panierka
Zamiast bułki tartej użyj płatków do za panierowania kotletów, ryby lub warzyw. Wystarczy je bardzo drobno skruszyć i panierować jak zwykle. Najpierw maczaj mięso w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce i prosto na patelnię. Uzyskasz bardzo chrupiącą panierkę.
Pomysłowe śniadanie
Zamiast banalnego mleka połącz płatki z maślanką lub jogurtem. Dodatkowo możesz połączyć to z ulubionymi owocami, orzechami oraz musli.
Spód do sernika
Płatki wymieszaj z miodem lub masłem. Zastosuj je jako spód do sernika lub innego ciasta bez pieczenia.
Batony
Pokruszone płatki wymieszaj z masłem oraz cukrem lub miodem do uzyskania gęstej masy. Możesz dodać trochę kakao. Masę rozłóż na blaszkę, przykryj pergaminem i obciąż czymś ciężkim.Kiedy zastygnie pokrój na batoniki.
Nadzienie
Szukasz pomysłu na nadzienie do muffinek, wafelków lub tatry? Płatki oblane pyszną czekoladą, miodem lub inną polewą świetnie nadadzą się na nadzienie.
Placki
Przygotuj 3 szklanki płatków kukurydzianych, 2-3 jajka, 1/2 szklanki mąki oraz 1/2 szklanki wody. Wszystko wymieszaj dopraw pieprzem oraz solą. Dodatkowo możesz dodać pieczarki, cebulę i wszystko co uznasz za smakowite. Usmaż na oleju jak zwykłe placki.
zobacz również:
Różne przepisy na naleśniki i farsze
Smaczne omlety – przepisy czytelników
Płatki owsiane – właściwości oraz przepisy na smaczną owsiankę
Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy