Wędzona makrela – różne przepisy na smaczne pasty i dania

20 listopada 2022, dodał: niissley90
Artykuł zewnętrzny

Wędzenie to nie tylko jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności (głównie ryb, serów oraz mięsa), ale również świetny sposób na nadanie danemu produktowi specyficznego smaku oraz aromatu, który powstaje dzięki zastosowaniu dymu wędzarniczego. Obecnie jedną z najchętniej kupowanych wędzonych ryb jest makrela, z której można przygotować wiele naprawdę ciekawych dań.

Gdzie występuje makrela?

Makrela to wędrowna ryba, którą najczęściej można spotkać zarówno przy europejskim, jak i amerykańskim brzegu Atlantyku, jednak występuje także w Bałtyku, Morzu Śródziemnym oraz Morzu Czarnym.

Jakie wartości odżywcze posiada makrela?

Makrela to bardzo tłusta ryba, jednak warto wiedzieć o tym, iż zawiera w sobie głównie nienasycone kwasy omega-6 i omega-3, które wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowia, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także poprawiają pracę układu nerwowego. Oprócz tego makrela bogata jest w selen, który ochrania organizm przed działaniem wolnych rodników, a także witaminy z grupy A, B, D, E oraz takie minerały jak wapń, fosfor, jod, miedź i cynk.

        Pomysły na dania z wędzoną makrelą

 

Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem oraz purée ziemniaczanym


Składniki:

200 g szpinaku
700 g ziemniaków
1 wędzona makrela
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
mleko lub śmietana
odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
parmezan

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak wypłukać z resztek piasku, odsączyć i pokroić w paski odcinając przy tym ogonki, które nie są do niczego potrzebne. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucić szpinak, odczekać aż zmniejszy swoją objętość, po czym doprawić go solą oraz pieprzem. Wędzoną makrelę obrać ze skóry oraz wszystkich ości. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, ubić tłuczkiem dodając przy tym masło, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, po czym ułożyć poszczególne warstwy zapiekanki. Na samym spodzie powinien znaleźć się szpinak, następnie kawałki makreli oraz purée ziemniaczane. Całość posypać startym parmezanem i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza.

Tortellini z pastą z wędzonej makreli


Składniki:

Ciasto:
280 g mąki
4 żółtka jaj
5 łyżek oliwy
łyżeczka soli
odrobina ciepłej wody

Pasta:
1 wędzona makrela
3 łyżki koncentratu pomidorowego
140 g koziego sera
60 g startego parmezanu
tabasco
7 łyżek masła
Makrelę dokładnie obrać pozbywając się skóry oraz ości. Do miski wrzucić koncentrat pomidorowy, kozi ser oraz makrelę miksując całość na gładką masę. Na koniec dodać odrobinę tabasco do smaku ponownie mieszając całość. W następnej kolejności należy przygotować ciasto. Wszystkie podane w przepisie składniki należy wymieszać ze sobą z wyjątkiem wody. Ciasto należy następnie zagniatać, dodając stopniowo wodę, ale tylko tyle, aby ciasto było elastyczne. Tak przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkować uważając na to, aby nie wyschło. Za pomocą odwróconej szklanki wyciąć z ciasta kółka. Małą łyżeczkę farszu ułożyć na samym środku farszu smarując jego obwód białkiem, aby tortellini łatwo się skleiło. W dużym garnku zagotować wodę dodając łyżeczkę soli oraz oliwy. Pierożki należy wrzucać do wody partiami, gotując je przez kilka minut. W rondelku rozpuścić masło, którym należy polać przygotowane wcześniej pierożki. Całość posypać startym parmezanem.

Tarta z wędzoną makrelą


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki czarnuszki
szczypta soli

Farsz:
1 makrela wędzona
1,5 szklanki mleka
po 2 łyżki masła oraz mąki
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki rozdrobnionego czosnku
7 szt. pomidorków koktajlowych
7 szt. czarnych oliwek
200 g startego żółtego wędzonego sera
odrobina soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz ziół prowansalskich do smaku

Ciasto zagnieść z podanych składników pamiętając o tym, aby nie wyrabiać go zbyt długo. Następnie uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować niezbyt cienko i umieścić w formie na tartę. Za pomocą widelca nakłuć ciasto, aby zbytnio nie urosło podczas pieczenia. Na jego wierzchniej warstwie ułożyć papier do pieczenia, po czym wsypać na całość groch lub fasolę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza piekąc tartę przez 10 minut. Po tym czasie należy usunąć papier wraz z grochem i włożyć ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 5-10 minut aż tarta będzie złotobrązowa.

Makrelę obrać ze skóry oraz ości, po czym rozdrobnić widelcem. Cebulę oraz czosnek zeszklić na maśle. Dodać mąkę i cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko. W celu uniknięcia grudek wymieszać całość trzepaczką. Dodać przyprawy i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Następnie dodać makrelę oraz połowę żółtego sera dokładnie mieszając całość. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto posypując pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów oraz oliwki posypując całość ziołami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec tartę przez mniej więcej 20 minut.

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami


Składniki:

1 wędzona makrela
4 suszone pomidory
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu do smaku

Makrelę dokładnie oczyścić i wrzucić do miseczki. Dodać poszatkowaną natkę, pokrojone w paski pomidory, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy mieszając dokładnie całość. Tak przygotowaną pastę nakładać najlepiej na świeże pieczywo.

Sałatka z wędzoną makrelą


Składniki:
1 wędzona makrela
1/2 opakowania wybranego makaronu
30 dag pieczarek
5 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
5 łyżeczek musztardy
majonez, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć w rondelku do momentu odparowania z nich wody. Jajka, cebulę, paprykę oraz ogórki pokroić w drobną kostkę a makrelę dokładnie obrać z ości i skóry, po czym wszystkie składniki umieścić w misce dokładnie mieszając.

 

zobacz również:

  1. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
  2. Proste dania z krewetek
  3. Karp na różne sposoby
  4. Dieta śródziemnomorska