Savoir vivre przy filiżance herbaty

16 lutego 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka ważnych porad dla prawdziwych koneserów herbacianych, aby już nigdy nie popełnili faux pas przy piciu swojego ulubionego naparu.

W czym podawać?

Choć wielu z nas picie herbaty kojarzy z dużym, często kolorowym kubkiem gorącego naparu, tradycyjna szkoła mówi, że powinno się ją podawać w filiżance, szczególnie tej, wykonanej z cienkiej porcelany o szerokim brzegu – cieszy ona oko i wzbudza poczucie estetyki. Nie zapominajmy także o spodku, który doda tej czynności jeszcze więcej elegancji. Zadbajmy o to, żeby zastawa, której używamy pasowała do siebie: jeżeli mamy elegancki mały czajniczek, to dopasujmy do niego ładne nieduże filiżanki lub czareczki. Do dużego dzbanka można użyć większych, mniej finezyjnych filiżanek. Do przezroczystego, szklanego dzbanka pasują z kolei szklane filiżanki, które mogą mieć liczne metalowe elementy. Gdy już zadamy sobie trud przygotowania herbaty w pięknym naczyniu, nie podawajmy dużych kubków do jej picia.

Kubek z pokrywką i sitkiem doskonale sprawdzi się w pracy, gdyż może pełnić jednocześnie funkcje czajnika i filiżanki, natomiast przy spotkaniu herbacianym możemy popsuć cały jego czar, stawiając przy pięknym, porcelanowym czajniczku półlitrowe kubki z postaciami z kreskówek – powiedziała Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jak serwować?

Zanim postawimy czajnik z herbatą na stół sprawdźmy, czy z dzióbka nie cieknie – widok brązowej plamy po herbacie na białym obrusie jest mało estetyczny. Poza tym herbata pozostawia dość trwałe ślady, które trudno sprać w pralce. Nalejmy wodę do czajniczka i spróbujmy nalać płyn do filiżanki czy kubka. Jeżeli pod spodem zrobi się mokra plama oznacza to, że potrzebne nam będzie malutkie urządzenie, które wkładane jest do dzióbka czajnika od zewnątrz i nazywa się „wyłapywacz kropli”.

W dobrym tonie jest podawanie naparu w czajniczku, z którego wcześniej zostało wyjęte siteczko z fusami. Możemy także postawić na stole dodatkowy imbryk z gorącą wodą, którą będzie można rozcieńczyć zbyt mocny napar – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jeśli chcemy nalać herbatę osobie, z którą akurat spędzamy czas, musimy podejść do niej z prawej strony. Z tej również strony powinno położyć się łyżeczkę, jeśli nasz gość jest praworęczny. Nie zapominajmy także o serwetkach, które warto złożyć w trójkąt, a następnie podłożyć pod spodek – dzięki temu rytuał nabierze szczególnego charakteru. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na widniejący na nich nadruk, by był adekwatny do charakteru naszego spotkania.

Jeżeli planujemy długie posiedzenie, warto zadbać o specjalny kapturek do czajniczka, który pozwoli nam dłużej cieszyć się gorącym napojem. W temperaturze pokojowej herbata stygnie bardzo szybko.

Herbaciane dodatki

Duża część smakoszy herbacianych uwielbia pić napar z ulubionymi dodatkami, takimi jak: cukier, miód, mleko, słodzik czy konfitura. Wszystkie z nich należy podawać w małych naczyniach, każdy osobno. Nie zapominajmy także o przygotowaniu łyżeczek oraz szczypiec do cukru w kostkach. Jeśli do herbaty mamy zamiar podać cytrynę, musi być ona pozbawiona skórki.

Grunt to dobre zachowanie

Wielu z nas wie, ale często zapomina o tym, że żadnych napojów nie powinno się pić z łyżeczką w środku. Zarówno ze względu na dobre zachowanie, jak i nasze bezpieczeństwo. Nierzadko zdarza nam się również nie pamiętać, że do wymieszania cukru należy używać osobnej łyżeczki, nigdy tej, którą znaleźliśmy w cukiernicy. Coraz rzadszym, ale również spotykanym problemem jest zbyt głośne mieszanie.

Wykonujmy delikatne, koliste ruchy, nie dotykając łyżeczką ścianek naczynia, gdyż tylko takie zachowanie uznaje się za kulturalne – tłumaczy Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Herbata dobrej jakości

Zapraszając ważną dla nas osobę na herbaciany podwieczorek lub formalne spotkanie postarajmy się, by herbata była dobrej jakości. Warto również przygotować się wcześniej i zakupić kilka rodzajów mieszanek, by odwiedzająca nas osoba miała wybór i mogła skosztować swojego ulubionego napoju – powiedziała Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Polecamy wcześniej wyposażyć się w herbatę czarną (np. Earl Grey Ahmad Tea London), zieloną (np. Pure Green Tea Ahmad Tea London) oraz owocową (np. Strawberry Sensation Ahmad Tea London).

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o Ahmad Tea London:

Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.

Zapraszamy na nasz fanpage: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska oraz stronę www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:

LEVANT Foods to firma, która od 25 lat dba o wyjątkowy smak potraw, dostarczając najwyższej jakości produkty spożywcze. To zarówno importer i eksporter, jak i producent aromatycznych herbat, dojrzewających w słońcu owoców w puszkach, czy orientalnych produktów kuchni tysiąca i jednej nocy. Swoją ofertą firma zachęca zarówno pasjonatów gotowania, jak i osoby dopiero rozpoczynające kulinarną przygodę do wyjątkowej podróży po kuchniach świata. Z myślą o klientach powołała także do życia sklep internetowy (www.sklep.smacznego.pl), w którym smakosze odnaleźć mogą wszystkie produkty, które oferuje.

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl