Domowe Fast Foody – przepisy

22 lutego 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Któż z nas nie lubi fast foodów.. Po kilkugodzinnym chodzeniu po sklepach centra handlowe kuszą nas zapachami jakie dobiegają ze znajdujących się tam lokali – pizza, hamburgery, hot dogi do tego zimny gazowany napój i kolacja bądź obiad z głowy. Poniżej mała alternatywa, czyli fast foody zrobione w domowej kuchni – idealnie nadadzą się na kolację a i na imprezowym stole wyglądać będą zachęcająco!

 

Piekielne skrzydełka, czyli HOT WINGS

Co potrzebujemy?

– ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka
– czosnek w proszku
– słodka papryka w proszku
– chilli w proszku
– sól, pieprz
– ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę

ciasto:
– 2 jajka
– szklanka mąki tortowej
– ok. 150 ml mleka
– pół łyżeczki soli
– chili w proszku
– pieprz

olej do smażenia

Do umytych skrzydełek dodajemy przyprawy (według uznania), dokładnie obtaczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki nawet na na całą noc ( minimum 30 min). W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Całość mieszamy mikserem ( gdy ciasto będzie za rzadkie dodać mąki). Do wyjętych z lodówki skrzydełek wlewamy ciasto tak by obtoczyć każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Nasze gotowe Hot Wingsy smażymy na głębokim oleju. Podawać można z sosami i frytkami.

Domowe hamburgery

Kolejną potrawą dla której odwiedzamy restauracje typu fast food są hamburgery.

Ok 400 gram mięsa mielonego mieszamy z czosnkiem, czerwoną cebulą, jajkiem i przyprawami (papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz) Mięso odstawiamy na pół godziny – potem formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju (z 400 gram mięsa – 4 kotlety).
Bułki przekrawamy na 2 części, dół smarujemy majonezem, kładziemy kotleta, plastry ogórka i cebulę. Górę naszej
piramidy smarujemy ketchupem i majonezem. Tak przygotowanego hamburgera podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarnik aby bułka była bardziej chrupka. Oczywiście składniki naszych domowych hamburgerów możemy dobrać według własnych  upodobań – co kto lubi.

Hot – dogi

Od hamburgerów szybsze i prostsze w przygotowaniu ale równie pyszne są Hot-Dogi.
Potrzebujemy jedynie 4 podłużne bułki, 4 ulubione parówki, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, cebulka prażona,
żółty ser, ketchup, musztarda, majonez.
Z bułek robimy tzw. kieszonki – nacinamy wzdłuż, nie przekrawając do końca, parówki gotujemy jak zawsze. Pomidora, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika wkładamy same bułki, po kilku minutach do nagrzanych już bułek włożyć parówki i żółty serek – zapiekać do momentu roztopienia się sera. Hot – Dogi po ok. 3-4 minutach wyciągamy z piekarnika, do kieszonek wkładamy resztę składników – sałatę, plasterki pomidora i ogórka, Na sam koniec polewamy nasze dzieło ketchupem, majonezem lub musztardą, do tego prażona cebulka i danie gotowe.

Domowe fast foody to pomysł na ciekawą kolację, na szaloną domówkę czy rodzinny obiad. Nie pozostaje nic innego jak życzyć SMACZNEGO!

zobacz również:

  1. Hamburgery i hot-dogi – domowe przepisy
  2. Hamburgery domowej roboty
  3. Hamburgery z łososia
  4. Hamburgery wołowe (z parowaru)