Domowe Fast Foody – przepisy

22 lutego 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Któż z nas nie lubi fast foodów.. Po kilkugodzinnym chodzeniu po sklepach centra handlowe kuszą nas zapachami jakie dobiegają ze znajdujących się tam lokali – pizza, hamburgery, hot dogi do tego zimny gazowany napój i kolacja bądź obiad z głowy. Poniżej mała alternatywa, czyli fast foody zrobione w domowej kuchni – idealnie nadadzą się na kolację a i na imprezowym stole wyglądać będą zachęcająco!

 

Piekielne skrzydełka, czyli HOT WINGS

Co potrzebujemy?

– ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka
– czosnek w proszku
– słodka papryka w proszku
– chilli w proszku
– sól, pieprz
– ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę

ciasto:
– 2 jajka
– szklanka mąki tortowej
– ok. 150 ml mleka
– pół łyżeczki soli
– chili w proszku
– pieprz

olej do smażenia

Do umytych skrzydełek dodajemy przyprawy (według uznania), dokładnie obtaczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki nawet na na całą noc ( minimum 30 min). W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Całość mieszamy mikserem ( gdy ciasto będzie za rzadkie dodać mąki). Do wyjętych z lodówki skrzydełek wlewamy ciasto tak by obtoczyć każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Nasze gotowe Hot Wingsy smażymy na głębokim oleju. Podawać można z sosami i frytkami.

Domowe hamburgery

Kolejną potrawą dla której odwiedzamy restauracje typu fast food są hamburgery.

Ok 400 gram mięsa mielonego mieszamy z czosnkiem, czerwoną cebulą, jajkiem i przyprawami (papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz) Mięso odstawiamy na pół godziny – potem formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju (z 400 gram mięsa – 4 kotlety).
Bułki przekrawamy na 2 części, dół smarujemy majonezem, kładziemy kotleta, plastry ogórka i cebulę. Górę naszej
piramidy smarujemy ketchupem i majonezem. Tak przygotowanego hamburgera podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarnik aby bułka była bardziej chrupka. Oczywiście składniki naszych domowych hamburgerów możemy dobrać według własnych  upodobań – co kto lubi.

Hot – dogi

Od hamburgerów szybsze i prostsze w przygotowaniu ale równie pyszne są Hot-Dogi.
Potrzebujemy jedynie 4 podłużne bułki, 4 ulubione parówki, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, cebulka prażona,
żółty ser, ketchup, musztarda, majonez.
Z bułek robimy tzw. kieszonki – nacinamy wzdłuż, nie przekrawając do końca, parówki gotujemy jak zawsze. Pomidora, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika wkładamy same bułki, po kilku minutach do nagrzanych już bułek włożyć parówki i żółty serek – zapiekać do momentu roztopienia się sera. Hot – Dogi po ok. 3-4 minutach wyciągamy z piekarnika, do kieszonek wkładamy resztę składników – sałatę, plasterki pomidora i ogórka, Na sam koniec polewamy nasze dzieło ketchupem, majonezem lub musztardą, do tego prażona cebulka i danie gotowe.

Domowe fast foody to pomysł na ciekawą kolację, na szaloną domówkę czy rodzinny obiad. Nie pozostaje nic innego jak życzyć SMACZNEGO!

zobacz również:

  1. Hamburgery i hot-dogi – domowe przepisy
  2. Hamburgery domowej roboty
  3. Hamburgery z łososia
  4. Hamburgery wołowe (z parowaru)

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...