Krem brokułowy ze śmietaną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 marchewki
– duża cebula
– 2 średnie ziemniaki
– 2 łyżki masła
– 50 ml śmietany kwaśnej
– 20 dag serka topionego ziołowego
– 2 kostki bulionowe
– szczypta kurkumy
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól i pieprz
– koperek
Wykonanie:
1. Pokrój drobno marchew, ziemniaki i cebulę. Podsmaż na maśle. Przełóż do garnka, dodaj rozdrobiony brokuł.
2. Kostki bulionowe rozrób w 1 litrze wrzątku i zalej warzywa. Gotuj ok. 30 minut.
2. Zupę lekko ostudź, zmiksuj na krem blenderem. Postaw na ogniu i zapraw zupę śmietanką i serkiem topionym (mieszając go w kubku, by zupa się nie zważyła). Gotuj powoli aż serek dobrze połączy się z zupą. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i kurkumą. Podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.