Koperek – jak wykorzystać? Różne przepisy na dania z koperkiem w roli głównej!

7 lipca 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

K00

Koperek podobnie jak szczypiorek i natka znany był już w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji, a przybył tam ze wschodu, wspomina się rejony Morza Śródziemnego, Azję, Indie i Rosję.

Dawne przesądy mawiały, że wystarczy koper zawiesić przy oknie w kuchni (podobnie jak cebulę czy czosnek) i jest się chronionym przed złymi mocami. K10Dziś, choć może o tych celach większość z nas zapomniała koperek i koper są wspaniałym darem natury. W kuchni wykorzystywany jest zarówno młody z małymi listkami, jak i tzw. koper, posiadający już żółte kwiaty. I jeden i drugi mają nieocenione walory smakowe, jak i właściwości lecznicze, czy profilaktyczne. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek.

Surowcem lekarskim jest cała roślina – liście, łodygi i nasiona. Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. W jego składzie znajdują się także olejki eteryczne np. karwon. Dzięki olejkom eterycznym koperek działa uspokajająco. Poprawia trawienie. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Pomaga w objawach kolki, wzdęciach i nieżycie górnych dróg oddechowych. Wspomaga laktację. Napar z koperku stosowany zewnętrznie działa antyseptycznie – łagodzi ropne zakażenia skóry i opuchliznę powiek. Surowce zielarskie koperku leczą bezsenność i działają wykrztuśnie. Koperek zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Duża zawartość wapnia obecnego w koperku wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Koperek ma działanie antybakteryjne. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ilość gazów produkowanych przez jelita. Intensywny aromat koperku neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i zapobiega powstawaniu zapaleń dziąseł. Warto go więc dodawać do potraw. Ale tuż przed podaniem, bo wysoka temperatura niszczy jego walory zdrowotne.

K0

Kotlety jajeczne z koperkiem

Składniki:
– 10 jajek
– 2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
K1– 4 łyżki masła
– 1/2 pęczka posiekanego koperku
– 4 łyżki bułki tartej
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
– 2 jajka
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, podsmaż na małym ogniu, uważając, by masło się nie przypaliło. 8 jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Wymieszaj z surowymi jajkami, cebulą, koperkiem, bułką tartą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj 12 podłużnych kotletów jajecznych z koperkiem. Obtocz je w bułce tartej, jajkach i ponownie w bułce. Usmaż na oleju.

Placki ziemniaczane z koperkiem

Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
K2– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 cebula
– świeży koperek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– śmietana
– olej

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Dodawać kolejno mąkę, jajko, 3/4 posiekanego wcześniej koperku, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć na złoty kolor. Chcąc odsączyć nadmiar tłuszczu, początkowo układać na ręczniku papierowym. Podawać z posypanym koperkiem oraz śmietaną.

Placki z cukinii z koperkiem

Składniki:
– 2-3 cukinie
K3 – 2 jajka
– pęczek koperku
– 2-3 ząbki czosnku
– ok. 200 g serka farmerskiego
– ok. 150 g mąki
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Umyć i zetrzeć cukinię na tarce, dodać jajka, umyty i posiekany koperek, wcisnąć czosnek, dodać mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dodać serek. Wymieszać. Smażyć na złoty kolor na oliwie.

Prosta sałatka z koperkiem

Składniki:
– makaron w kształcie ryżu (ok. 200 g)
K4– pęczek koperku
– 1-2 ogórki zielone
– połówka malutkiej cebulki
– 1 łyżka majonezu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pilnujemy, żeby się nie rozgotował. Ogórka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy, żeby puścił wodę. Koperek myjemy i drobno siekamy. Gotowy makaron przesypujemy do miski. Dodajemy odciśniętego ogórka, koperek i posiekaną drobno cebulkę. Dodajemy łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:
– 1 główka młodej kapusty
K5– 1 duża cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 pęczek młodego koperku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy ją średnio drobno. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego cebulę do delikatnego podsmażenia, kolejno dodajemy kapustę. Mieszamy przez około minutę, zmniejszamy moc palnika do minimum i zalewamy kapustę do 1/2 wysokości wodą. Dusimy ją przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do kapusty. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek (część z niego można zostawić do posypania kapusty tuż przed podaniem).

Pesto z koperkiem

Składniki:
– 2 duże pęczki zielonego koperku
K6– ok. 3 łyżek pokruszonego sera pecorino
– 2 czubate łyżki migdałów
– mały ząbek czosnku
– olej rzepakowy albo oliwa
– kilka kropli soku z cytryny
– do smaku – pieprz mielony i sól

Przygotowanie:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10-15 minut po czym obrać ze skórki. Czosnek wyłuskać. Koperek pokroić na krótsze kawałki odrzucając tylko mniej więcej połowę długości łodyg, ich dolną część. Koperek razem z migdałami i małym ząbkiem czosnku wrzucić do pojemnika blendera. Dolać kilka łyżeczek oleju i zmiksować. Dosypać ser, dodać kilka kropli soku cytrynowego i jeszcze raz zmiksować. Sos musi być gęsty, ale wcale nie zupełnie gładki. Na koniec doprawić pieprzem i odrobiną soli.

Pstrąg z koperkiem

K7Składniki:
– 4 pstrągi średniej wielkości
– 1 pęczek koperku
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Posiekany koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą. Nafaszeruj pstrąga przygotowaną masą koperkową, włóż do folii aluminiowej i smaż na grillu przez 25 min.

Śledzie z cebulą w koperku

Składniki:
– 8 filetów solonych
K8– 1 duży pęczek koperku, drobno posiekany
– 1 duża cebula drobno posiekana
– 1 szklanki oleju tłoczonego na zimno
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy, wodę zmieniamy co godzinę. Wymoczone filety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, w szerokim naczyniu układamy warstwę śledzi, cebuli, posypujemy pieprzem i koperkiem, zalewamy olejem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Dip ogórkowy z koperkiem

K9Składniki:
– 450 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 1 pęczek świeżego koperku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 ząbki czosnku
– 2 ogórki
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Obranego ogórka zetrzeć na tarce. Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.

Bób z koperkiem

K11Składniki:
– opakowanie bobu
– pół pęczka koperku
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– łyżka masła

Przygotowanie:
Bób gotujemy w lekko posolonej wodzie ok 5 min,tak aby był pół twardy.Odcedzamy,obieramy z łupinek.Czosnek ścieramy na tarce o malutkich oczkach lub miażdżymy, podsmażamy na maśle,dodajemy bób przyprawiamy sola i pieprzem,dodajemy koperek, mieszamy i chwile razem smażymy i gotowe.

Klopsy w sosie koperkowym

Składniki:
– 500 g mięsa wieprzowego mielonego
– 1 jajko
K13– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 50 g mąki
– 3 łyżki śmietany
– 3 łyżki mąki
– mleko – ok. 3/4 szklanki
– koperek

Przygotowanie:
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, wbijamy jajko.Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso, solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu. Siekamy koperek. W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę z mlekiem i mąką na gładko. Powoli wlewamy do gotujących się pulpetów i mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekany koperek. Gotujemy jeszcze 3 minutki mieszając.

Klopsy rybne w sosie chrzanowo-koperkowym

Składniki:
Klopsy:
– 700 g filetów z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)
– 2 jajka
– 1 czerstwa kajzerka (+ mleko do namoczenia)
– 1 cebula
– 2 łyżki kaszy manny
K12– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 spore szczypty pieprzu
– mąka do obtoczenia
Sos:
– 2 szklanki mleka
– 200 ml kremówki
– 150 ml wody
– 1 łyżka mąki
– 1/2 słoiczka chrzanu
– 2 pęczki drobno posiekanego koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki cukru
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w mleku i kiedy zmięknie, wyciskamy ją w dłoniach. Jeśli ryba była mrożona, po rozmrożeniu osuszamy ją na ręczniku papierowym. Rybę, cebulę oraz odsączoną z mleka bułkę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy malakserem. Dodajemy jajka, kaszę, sól oraz pieprz i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę odstawiamy na około godzinę do lodówki. W szerokim garnku nastawiamy osoloną wodę (wywar warzywny). Kiedy masa stężeje w lodówce, dzielimy ją na 12-14 równych części i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące. Klopsy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy do chwili aż nie będzie grudek i odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy wodę z mąką, i energicznie mieszamy do chwili, aż sos zagotuje sie i zgęstnieje. Po kilku minutach zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy odcedzone klopsiki.

Zupa koperkowa

Składniki:
– 1 l bulionu warzywnego
K14– 3 marchewki
– 2 pęczki koperku
– 2 listki lubczyku
– 2 łyżki śmietany
– sól
– pieprz
– grzanki do podania

Przygotowanie:
Bulion warzywny przelać do garnka i zagotować na małym ogniu. Wrzucić do niego obraną marchewkę startą na tarce. Trzymać na ogniu około 5 minut. Dodać lubczyk oraz drobno posiekany koperek. Gotować jeszcze około 10 minut. Następnie zaprawić zupę śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną zupę podawać razem z grzankami.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki:
K15– 3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
– 1 l maślanki kwaśnej
– 1 mała śmietana kwaśna
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– sól i pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim, gdy będą miękkie dodać maślankę wymieszana ze śmietaną, dołożyć posiekany koperek zagotować. Dosolić d o smaku wedle potrzeb. Podawać z pulpetami.

Chłodnik z koperkiem

Składniki:
K16– 2 średnie świeże ogórki
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 1/2 pęczka koperku
– ząbek czosnku
– 250 ml kefiru
– 30 ml śmietany (18%)

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą. Chłodnik podawaj z pieczywem.

Chłodnik z botwinką i koperkiem

Składniki:
– 400 g kefiru
– 200 g jogurtu naturalnego
K17– 2 pęczki botwinki
– 1 ogórek sałatkowy
– 1 pęczek rzodkiewek
– 1 pęczek koperku
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki cukru
– kilka kropel soku z cytryny
– sól, pieprz
– opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego

Przygotowanie: Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. W dużej misce kefir wraz z jogurtem łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Filety z kurczaka w sosie koperkowym

Składniki:
– filety z piersi z kurczaka (500 g)
K18– kremowa baza do jasnych sosów WINIARY
– woda (200 ml)
– olej do smażenia (2 łyżki)
– koperek (0,5 pęczka)
– śmietanka 18% (50 ml)
– sól (1 szczypta)
– pieprz (1 szczypta)

Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyj, osusz i podziel na cztery plastry. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż piersi z obu stron na dużym ogniu. Kremową bazę do sosów jasnych rozpuść w 200 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię i duś mięso pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie umyj i posiekaj koperek. Dodaj do sosu i duś jeszcze przez chwilę. Ściągnij z ognia, dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą lub ryżem.

Makaron pappardelle z kurczakiem w sosie koperkowym

Składniki:
Sos koperkowy:
K20– pęczek koperku
– 250 ml śmietanki 12%
– 1 średnia cebula
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– filet z kurczaka
– makaron pappardelle lub tagliatelle
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Kurczaka pokroić w małe kawałeczki, wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut. Rozgrzać patelnię z masłem. Podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać cebulę posiekaną w piórka i dusić kilka minut aż będzie szklista. Do kurczaka i cebuli dodać śmietankę i mieszać aż się zagotuje. Patelnię zdjąć z ognia i dodać 2 – 3 łyżki posiekanego koperku. Wymieszać. Makaron przełożyć na talerze i podać sos koperkowy.

Kopytka z sosem serowo-koperkowym

Składniki:
Kopytka:
– 1 kg ziemniaków
K19– ok. 400g mąki pszennej
– 1 jajko
– sól
Sos:
– 100 g serka topionego kremowego z ziołami lub ok. 150 g startego żółtego sera
– 15 dag twarożku śmietankowego
– 1 szklanka mleka
– szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub tymianku
– ewentualnie grubo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy jajko, sól oraz 250 g mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą mąkę. Wałkujemy lub formujemy rękami na 1-2 grube placki o grubości ok. 2-3 cm, kroimy w paski o szerokości ok. 2 -3 cm. Każdy z pasków formujemy na wałeczki, obtaczając mąką i lekko rozpłaszczamy. Kroimy ukośnie na na ok. 2 cm kawałeczki i od razu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju 3 – 4 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy 1 szklanki mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem serowym polewamy kopytka, posypujemy koperkiem lub tymiankiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.

Schab w sosie koperkowym po szwedzku

Składniki:
– 700 g schabu
– 3 marchewki
– 2 łyżki świeżego tymianku
– 2 łyżki świeżego lub mrożonego kopru
– 1 cebula
– 3 liście laurowe
– 1 l wrzątku
K21– 1 łyżeczki białego pieprzu
– 2 łyżki mąki
– 20 g masła
– słodka śmietanka
Zalewa koperkowa
– cukier
– woda
– ocet
– 2 łyżki świeżego kopru
– 1 łyżka nasion kopru, opcjonalnie
– 5 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój w talarki. Schab bez kości pokrój na 3 cm kawałki. Całość podsmaż na głębokiej patelni lub po usmażeniu przełóż do garnka. Podczas smażenia dodaj dodaj biały pieprz, tymianek i koper. Kiedy mięso się lekko zrumieni zalej wrzątkiem i gotuj przez około godziny. Ugotowane mięso musi być bardzo mięciutkie. Przygotuj zalewę koperkową, zagotowując wszystkie składniki. Zalewę można ugotować wcześniej aby jeszcze bardziej nabrała koperkowego smaku. Na suchej patelni zrumień mąkę, dodaj masło, a potem zalewę. Wyjmij mięso z sosu i dodaj zalewę, mieszając aby nie porobiły się kluski. Gotowy sos podpraw śmietaną, solą i ewentualnie pieprzem, dodaj mięso i zagotuj. Podawaj schab w sosie koperkowym z ziemniakami i duszoną, białą kapustą.

Jajka z sosem koperkowym

Składniki:
– pęczek koperku
K22– 0,5 litra wody
– kostka rosołowa
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 łyżki mąki pszennej
– sól
– pieprz
– 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:
Koperek szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy kostkę i gotujemy przez 15 minut. Rozrabiamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos ( jak będzie za rzadki to musimy dodać więcej mąki jak za gęsty to dolewamy wody). Chwilkę gotujemy aż sos nie zgęstnieje i zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.

Letnia sałatka ogórkowo-koperkowa

K23Składniki:
– 300 g ogórków,
– 250 g bobu,
– 15 g orzechów włoskich,
– koperek,
– 50 g jogurtu naturalnego,
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy bób, posiekany koperek i pokrojone drobno orzechy włoskie. Całość zalewamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

zobacz również:

  1. Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne
  2. Różne sposoby na młodą kapustę
  3. Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy
  4. Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej