Halibut z owocowej marynaty
Halibut sam z siebie jest pyszny ale ta marynata to strzał w 10-kę .
Czas : 15 minut ( + czas na marynowanie )
Składniki :
- 2 dzwonka halibuta
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki konfitury morelowej ( kwaskowatej )
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Zmieszać sok cytrynowy z konfiturą , pieprzem i solą i zalać tym ułożone w pojemniku dzwonka halibuta . Zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać dzwonka by dobrze przeszły marynatą ).Wyjąć z marynaty i osuszyć . Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar . Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorący kłaść rybę . Smażyć na rumiano ze wszystkich stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podałam z pierogami z kapustą ( zamiast ziemniaków i surówki ) .Ryby lubią kapustkę .A pierożki mam zawsze w zapasie .
Halibut tak przyrządzony jest pyszny . Eksperymentowałam już z różnymi marynatami – ta jest fantastyczna .Nie wiem jak by się sprawdziła przy innej rybie ale do Halibuta- super.