Zdrowe czipsy domowej roboty – różne przepisy z warzyw i nie tylko na chipsy

15 listopada 2017, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Lubisz czipsy? Uwielbiam zajadać je podczas filmów, gier i przy każdej innej okazji? A potem masz wyrzuty sumienia, że niezdrowe, tłuczce i złe? Poznaj nasze propozycje, spróbuj zdrowych zamienników słonych przekąsek!

1. Słodkie bataty

Wystarczy sok z pomarańczy wymieszać z oregano, a następnie polać nim pokrojone w plastry bataty. Teraz już tylko na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. I gotowe!

 

2. Przyprawiona pita

 

Wykorzystaj półprodukty. Np. taka pita, wystarczy doprawić ją, pokroić w plasterki, ozdobić serem i chwilę podpiec. Nic trudnego, a ile smacznego.

3. Pieczony szpinak

Liście szpinaku polej oliwą, posyp bułką tartą, a następnie dopraw do smaku. Piecz, na papierze do pieczenia, aż do momentu gdy szpinak będzie twardy, ale nie spalony.

4. Pieczone jabłka

 

Ależ oczywiście, kto z nas nie pamięta tego smaku z dzieciństwa. Powtórz to doświadczenie. Ale… pieczenie to nie wszystko. Posyp pokrojone jabłka korzennymi przyprawami np. cynamonem. Poznasz wtedy nowy smak zwykłego deseru.

5. Ostra tortilla

Tym razem pod nóż „wpada” tortilla. Wystarczy polać ją oliwą, natrzeć chili i oregano, posypać tartym serem i pokroić w plasterki. A teraz na kilka minut do piekarnika i gotowe!

6. Czipsy z cukinii

 

Cukinie pokrój w cienkie plasterki i posyp przyprawami. Piecz przez kilka minut. Następnie po wyjęciu z piekarnika polej sokiem z cytryny. Pyszności!

7. Bataty z mikrofali

Nie masz piekarnika za to mikrofalę z funkcją pieczenia? Też się da :) Spróbuj też nowej wersji batatowych czipsów. Warzywa pokrój w cienkie plasterki następnie posyp przyprawami. Umieść w mikrofali na około 8 minut. Śledź zmiany, ponieważ niektóre mikrofalówki emitują nierówne ilości energii.

8. Czipsy z buraków

 

Buraki to nie tylko świetna baza pod zupę lub sałatkę. Można też z nich wyczarować bardzo apetyczne czipsy. Jak? Wystarczy pokroić je w plasterki, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. A następnie piec przez 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

9. Marchewkowe czipsy

Pieczona marchew jest nie tylko bardzo smaczna, ale też niskokaloryczna. Dopraw ją tak jak lubisz, na słodko: z cynamonem lub na ostro: z chili. I zajadaj ile chcesz!

10. Chrupiąca ciecierzyca 

 

Czas na coś innego, ciecierzycę. Tym razem potrzeba więcej czasu. Sucha ciecierzyca wymaga namaczania przez noc. Następnie (odcedzoną) układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st, następnie mieszamy i znowu pieczemy przez 20 minut. Smacznego

Te przepisy są nie tylko proste, ale też zdrowe. Wydaje Ci się, że nie ma nic odkrywczego w pieczonych warzywach? Spróbuj koniecznie! To przecież nic trudnego! Wystarczy mieszanka wyrazistych przypraw i masz już jeden wieczór bez słonych przekąsek. Kto wie, może ten zdrowy nawyk wejdzie Ci w krew?

 

zobacz również:

Mleko kokosowe – zastosowanie i wykorzystanie w kuchni – różne przepisy

Zdrowe i nietuczące przekąski

Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

Chleb domowego wypieku – przepisy na oryginalne chleby z różnymi dodatkami