Dynia na słodko – różne przepisy

18 września 2020, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Dynia to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, do tego bardzo wartościowe i prozdrowotne. To prawdziwa bomba antyoksydantów, zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy i jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Niewątpliwie od kilku lat dynia robi prawdziwą furorę na naszych stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych w przystawkach, daniach głównych, a nawet deserach. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi oraz orzechami.

Świetnym sposobem na przygotowanie bazy do dyniowych deserów (ciast, babeczek, placuszków, naleśników i innych smakołyków), ale nie tylko, jest upieczenie dyni i przygotowanie z niej puree.

Składniki:

dynia Hokkaido (w dowolnej ilości)

olej lub oliwa

Przygotowanie:

Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki (ze skórą). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w  lodówce lub zamrozić.

Dyniowy sernik na imbirowym spodzie

sernik dyniowy

składniki na spód:

paczka herbatników lub ciasteczka czekoladowe np. oreo

kawałek imbiru

100 gram rozpuszczonego masła

składniki na masę serową:

kilogram sera z wiaderka dobrej jakości

3 jaja

niecała szklanka śmietany 30 %

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

szklanka musu z dyni

2 budynie waniliowe bez cukru

Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady oraz 3 łyżki mleka

 

Ciastka drobno mielimy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i startry i obrany imbir, całość miksujemy, Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna i wkładamy na chwilę do lodówki.
Do miski wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę miksujemy. Kolejny etap:  wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy budynie i też chwilkę miksujemy.
Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny.  Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą lub ustawić tortownicę zabezpieczoną wolia aluminiową na blachę z wodą dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny.
Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po ostudzeniu sernika możemy przygotować masę czekoladową, posypać ciasto np. wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczy.

 

 Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte)

Składniki:

Syrop dyniowo-korzenny

250 ml wody

100 g cukru

100 g puree z dyni

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki goździków

gwiazdka anyżu

Dyniowo-korzenne Latte

200 ml spienionego mleka

1 filiżanka espresso

2 łyżki syropu dyniowo-korzennego

1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)

cukier cynamonowy*

Przygotowanie:

Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.

Pumpkin Spice Latte: Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można też dodać bitą śmietanę.

*Cukier cynamonowy otrzymamy mieszając 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.

Placuszki dyniowe

Składniki:

200 g puree z dyni
50 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki cukru
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1/4 łyżeczki cynamonu

Do podania:
cukier puder
dżem

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki do ich połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu z obydwu stron, aż wyrosną i się lekko przyrumienią. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionym dżemem.

Jesienne ciasto dyniowe

Składniki:

150 g masła
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
200 g puree z dyni
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowych spodach z orzechami w karmelu

Składniki na 12 sztuk:

Spód czekoladowo-orzechowy:
100 g ciemnej czekolady
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
100 g mielonych orzechów laskowych
Masa serowo-dyniowa:
125 g serka mascarpone
75 g serka typu philadelphia
100 g białej czekolady
1/2 szklanki puree z dyni
25 ml śmietany 30%
2 jajka
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g cukru
Karmel:
100 g cukru
1 łyżka wody
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
orzechy włoskie

Przygotowanie:

Spód: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą.
Masę serową nakładamy łyżką na podpieczone czekoladowo-orzechowe spody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Serniczki pieczemy 25 minut, ale zostawiamy je jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż całkowicie wystygną i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

Karmel: Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy do niego wodę, powinien przypominać mokry piasek. Podgrzewamy go powoli na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Ważne!- nie mieszamy cukru w tym czasie. Zdejmujemy rondelek ze skarmelizowanym cukrem z palnika, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, aż karmel połączy się ze śmietaną i masłem. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia, wtedy karmel nieco zgęstnieje.Schłodzone serniczki dyniowe dekorujemy orzechami włoskimi i karmelem.

 

 Dyniowe lody

 

lody dyniowe

składniki:

250 grama puree z dyni

400 ml mleka

500 ml śmietanki 36 %

50 ml miodu

50 gram brązowego cukru

4 żółtka

skórka z pomarańczy

100 gram orzechów włoskich

Zagotować mleko i kremówkę na wolnym ogniu, żółtka utrzeć z cukrem i miodem, aż staną się jasne i puszyste. Wlać do nich małym strumieniem masę śmietankową, mieszać. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy (startą), posiekane orzechy i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Miksować lody co 30 minut po wstawieniu do zamrażalnika.