Dania z oliwkami – różne przepisy

18 stycznia 2016, dodał: Adrianna Kaczuba
Artykuł zewnętrzny

Mimo, że oliwki mogą przywodzić nam na myśl głównie skojarzenia z kieliszkiem Martini, gdzie ta śródziemnomorska specjalność dodaje nie tylko specyficznego smaku, ale i stanowi nieodłączną ozdobę, to sposobów na wykorzystanie oliwek w kuchni jest znacznie więcej! Oto kilka z nich!

daaa

Oliwki jako przystawka: „ Kulki oliwkowe z serem Cheddar”

images
Gotowe w zaledwie 20 minut, oliwki z cheddarem, to doskonała przekąska do podania zarówno na przyjęciu jak i podczas zwykłego spotkania ze znajomymi. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a do podania wymaga jedynie podgrzania w piekarniku. Składniki na 4 porcje.
• 300 gramów drylowanych, zielonych oliwek
• 1,5 szklanki startego sera Cheddar
• 1 szklanka mąki
• 4 łyżki masła
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, ostrej papryki i mielonego, czarnego pieprzu
Piekarnik nagrzej do 200C. Jeśli oliwki nie są drylowane, wydryluj je dokładnie, osusz papierowym ręcznikiem i odłóż. Połącz mąkę, masło, ser i przyprawy w średniej misce i mieszaj, aż do utworzenia się ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate, dodawaj po 1 łyżeczce wody do momentu aż ciasto będzie bez grudek. Formuj niewielkie placuszki, w które zawijaj każdą z oliwek. Piecz 15-20 minut, aż cisto będzie złoto-brązowe.

 

Oliwki w sałatce: „ Letnia sałatka z pieczonym czosnkiem, oliwkami i makaronem z pomidorami”

5069c762dbd0cb307700079a._w.540_h.625_s.fit_
W lecie, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i ziół, a najbardziej smakują nam lekkie i proste posiłki, warto znać przepis na wyjątkowo aromatyczną i zdrową sałatkę z makaronem z dodatkiem oliwek i pomidorów! Można ją serwować jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do dań z mięsem, a przepis jest tak prosty, że każdemu musi się udać! Składniki na 4-6 porcji (danie główne/przystawka).
• 3 małe główki czosnku
• oliwa z oliwek
• 450 gramów makaronu „muszelek”
• 450 ml chudej ricotty
• ¾ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 ¼ łyżeczki soli
• czarny pieprz (wedle uznania)
• 4 małe pomidory
• 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek
• 1/3 szklanki świeżych liści bazylii, rozdrobnionych
Piekarnik nagrzej do 200C. Obrane i pokrojone główki czosnku połącz z oliwą z oliwek, następnie umieść masę w folii, zawiń ją dokładnie, a następnie podpiekaj na patelni przez 40-50 minut lub do momentu, gdy czosnek będzie całkiem miękki. Odstaw do ostudzenia. Następnie ugotuj makaron, przełóż go do dużej miski, zmieszaj z odrobiną oliwy i odstaw do ostygnięcia. Połącz ricottę i jogurt do uzyskania jednolitej mieszanki i dodaj, przygotowany wcześniej, czosnek- mieszaj energicznie do całkowitego wymieszania czosnku. Dodaj przyprawy i zioła. Pokrój pomidory na drobne cząstki. Polej mieszanką z ricottą, wystudzony już nieco, makaron i dodaj pomidory. Dodaj także oliwy i liście bazylii, do smaku. Podawaj lekko ciepłe.

Oliwki w daniu głównym: „Dorsz po baskijsku”

6a4c5be57205c0ca5f32c249f7458501
W gorące letnie popołudnie nie ma lepszego obiadu niż lekkie, ale sycące danie z ryby… a dorsz z dodatkiem dojrzałych pomidorów i pysznych oliwek, to z pewnością coś, na co skusi się każdy! Danie to najlepiej podawać z ryżem. Składniki na 4 porcje obiadowe.

• 400 g grubego filetu z dorsza, bez skóry
• 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
• 50 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
• 1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, pokrojone w krótkie cienkie paski
• 2 gałązki świeżego oregano
• 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta chili w proszku
• 1 łyżka octu winnego

Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni, a następnie dodaj: cebulę, paprykę, oregano i czosnek. Smaż około 5 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj na patelnię pokrojone pomidory i oliwki. Kolejno dodawaj: cukier, chili i ocet winny. Smaż na większym ogniu przez około 3 minuty. Pamiętaj, żeby często mieszać! Dopraw solą i pieprzem. Następnie pokrój dorsza na 4 równe porcje i wymieszaj z warzywami na patelni. Teraz możesz zmniejszyć nieco ogień. Przykryj folią podwijając ją wzdłuż ścianek od wewnętrznej strony patelni i duś przez około 5 minut. Gotowe mięso dorsza powinno być soczyste i z łatwością się dzielić. Smacznego!

zobacz również:

Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy

Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

Dania z grilla – różne przepisy

Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...