Pomysły na pizze – różne przepisy

20 maja 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Pizza to bardzo popularne danie, często serwowane podczas spotkania ze znajomymi. Wokół nas jest coraz więcej pizzerii, jednak warto pokusić się na własnoręcznie przygotowaną, domową pizzę. Oto kilka sprawdzonych przepisów…

https://www.colourbox.com/preview/1624001-appetizing-pizza-with-mushrooms-on-a-wooden-tray.jpg

 

Domowa pizza na cienkim spodzie

Ciasto:Pizza z kiełbasą!
-250g mąki pszennej,
-15g świeżych drożdży,
-150ml ciepłej przegotowanej wody,
-łyżka oliwy,
-łyżeczka soli,
-1/2 łyżeczki cukru.
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże, oliwę oraz ciepłą wodę. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy.
Farsz:
-100g kiełbasy np. krakowskiej,
-2 pomidory,
-2 czerwone cebule,
-4 łyżki pesto z pomidorów,
-2 łyżeczki przyprawy do pizzy,
-200g żółtego sera.

Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st.

 
Pizza na pomidorowym spodzie

Składniki na ciasto: pizza na pom. sp
-450 g mąki pszennej
-200 ml soku pomidorowego
-1 łyżka oliwy z oliwek
-łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suchych drożdży

Dodatki:
-50 g salami
-2 duże mozzarelle
-2-3 ząbki czosnku – opcjonalnie
-sól, pieprz, oliwa
-świeże listki bazylii

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko zostawiając grubsze brzegi. Placki wysmarować delikatnie oliwą, obsypać drobno posiekanym czosnkiem. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i salami. Piekarnik nagrzać wraz z blachą do temperatury 220-230 stopni. Pizzę wyłożyć na gorącą blachę i piec 15-20 minut, w zależności od jej grubości, do zrumienienia brzegów. Podawać gorącą, obficie obsypaną listkami bazylii. Można oprószyć solą morską i grubo mielonym pieprzem.

 
Zakręcona pizza

Ciasto: zakręcona pizza
-4 szklanki mąki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-50 g drożdży
-0,5 łyżeczki soli
-250-300 ml letniej wody
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka bazylii

Nadzienie:
-sos pomidorowy
-ser mozzarella
-ser parmezan
dodatki, te które lubimy np: pieczarki, szparagi, brokuł, szynka, gotowany albo podsmażony kurczak, cebula, papryka, salami itp.

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylie, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C. Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło. Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym parmezan. Pieczemy 20-25 minut.

 
Pizza na grubym spodzie

Ciasto:Pizza na gr.spodzie2
-3 szklanki mąki pszennej,
-50g świeżych drożdży,
-szklanka letniej wody,
-łyżka oleju,
-szczypta soli,
-szczypta cukru.

Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.

Farsz:
-300 g kiełbasy,
-1 papryka,
-3 ogórki kiszone,
-pomidor,
-10 pieczarek,
-300 g żółtego sera,
-oregano, bazylia, tymianek,
-ketchup.

Wszystkie składniki farszu pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować cienko keczupem, wyłożyć składniki farszu. Posypać serem i ziołami, ponownie polać keczupem. Piec 30 min w temp. 180st.

 
Pizza z pesto z rukoli

Składniki na ciasto:pizza z pesto z rukoli
-450 g mąki pszennej
-300 ml wody
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suchych drożdży

Dodatki do pizzy:
-duża kulka mozzarelli
-garść czarnych oliwek
-3 łyżki pesto z rukoli
-słoiczek suszonych pomidorów
-2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać wraz z blachą do temperatury 230 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko wyrobić, rozwałkować na papierze do pieczenia. Pesto połączyć z oliwą i wysmarować nim spód do pizzy. Równomiernie rozłożyć resztę składników. Na rozgrzaną blachę położyć pizzę wraz z papierem do pieczenia. Piec od 10 do 20 minut aż ciasto się zrumieni i podpiecze od spodu. Gorącą podawać.

 
Pizza z kurkami

Ciasto:Pizza z kurkami!
-200 g mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki soli,
-10 g świeżych drożdży,
-2 łyżki oleju.
Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100 ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość.

Farsz:
-300g kurek,
-2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej,
-laska kiełbasy,
-duży pomidor,
-świeże listki bazylii,
-tymianek,
-oregano,
-100g startego żółtego sera,
-2 łyżki masła.

Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, rozłożyć równomiernie grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem. Piec ok. 20 minut w temp. 200st.

 
Pizza z pomidorkami koktajlowymi i mozarellą

Składniki na ciasto:pizza z pom kok i moz
-450 g mąki pszennej
-300 ml wody
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suchych drożdży

Dodatki do pizzy:
-kilka łyżek oliwy
-2 łyżki ziół prowansalskich
-kilka ząbków czosnku
-sól, pieprz
-250 g pomidorków koktajlowych
-2 duże kulki mozzarelli
-kilka czarnych oliwek
-1 czerwona cebula
świeża rukola

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko zostawiając grubsze brzegi. Czosnek obrać, drobno pokroić i utrzeć z oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę rozsmarować na cieście. Na to ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zrumienią. Podawać od razu posypując pizzę świeżą rukolą.

 
Pizza wg Jamiego Olivera w 30 minut

Ciasto:Pizza wg Jamiego Olivera!
-7 g suszonych drożdży,
-1/2 kg mąki pszennej,
-ok. 300 ml letniej wody,
-łyżeczka cukru,
-łyżeczka soli,
-łyżka oliwy.

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, oliwę oraz drożdże. Wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.

Sos:
-1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
-3 ząbki czosnku.

Pomidory wraz z odrobiną zalewy i posiekanym czosnkiem przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką papkę.

Farsz:
-10 dag pieczarek,
-2 łyżki kaparów,
-20dag wędzonego boczku,
-2 pomidory,
-cebula,
-10 czarnych oliwek,
-10dag startego żółtego sera,
-łyżeczka bazylii,
-szczypta przyprawy do pizzy.

Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju. Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować sosem. Boczek pokroić w krótkie paski, zaś cebulę w cienkie półplasterki i ułożyć na pizzy. Rozłożyć kapary i przepołowione oliwki, następnie plastry pomidora oraz podsmażone pieczarki. Posypać bazylią oraz przyprawą do pizzy. Całość posypać startym serem. Piec ok. 10-15 min w temp. 180st.

 
Pizza z pieczonym kurczakiem

Składniki na 2 duże pizze, ciasto:pizza z kurczakiem
-400 ml ciepłej
-łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy z oliwek
-600 g mąki pszennej
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki drożdży instant
-kopiasta łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

Z podanych składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatkowo:
-2 pieczone udka kurczaka
-ok. 100 g sera żółtego
-czerwona cebula
-garść czarnych oliwek
-czerwona papryka
-kilka pomidorków koktajlowych
-sól morska prowansalska
-garść rukoli

Sos:
-puszka pomidorów bez skóry
-opakowanie Przyprawy do pizzy

Pomidory z puszki zmiksować i wymieszać z przyprawą. Odstawić. Kurczaka pokroić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Pomidory przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, które cienko rozwałkować. Każdy placek posmarować dwiema łyżkami sosu pomidorowego, rozłożyć ser, mięso, cebulę i paprykę. Ułożyć połówki pomidorów i oliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok. 15-20 minut. Tak by brzegi i spód się zrumieniły. Po upieczeniu posypać rukolą, oprószyć solą morską. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

 
Pizza z szynką, oliwkami i serem

Ciasto: Pizza testy!
-250g mąki pszennej,
-150ml letniej przegotowanej wody,
-15 g świeżych drożdży,
-łyżeczka soli,
-1/2 łyżeczki cukru,
-łyżka oliwy z oliwek.

Drożdże wymieszać z w letniej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.
Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.

Farsz:
-250g kiełbasy,
-3 łyżki sosu pesto Grand’ Italia – bazylia,
-6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju,
-3 łyżki oliwek zielonych,
-2 cebule,
-łyżka oliwy z oliwek,
-łyżeczka ziół prowansalskich,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-200g startego parmezanu.

Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem. Piec około 20 minut w temp. 200st.

 
Pizza na kalafiorowym spodzie

Składniki na kalafiorowe spody:pizza kalaf.
-2 małe kalafiory (ok. 6 szklanek zmiksowanego kalafiora)
-2 jajka
-szklanka sera typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) – starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
-łyżeczka bazylii
-łyżeczka oregano
-szczypta soli i pieprzu

Dodatki:
-mała cukinia
-2 mozzarelle
-kwiaty szczypiorku
-mały słoiczek czarnych oliwek
-sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrobnić w malakserze – powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W szerokim garnku zagotować wodę (na wysokość ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior – kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Gotowy kalafior odcedzić na sitku wyłożonym tetrą, łyżką odcisnąć nadmiar wody. Przestudzić, zawinąć w tetrę i bardzo dokładnie wycisnąć całą wodę. Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkami, serem, ziołami i przyprawami. Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na każdym z nich rozsmarować ciasto w kształcie koła, o grubości ok. 1 cm. Podpiec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdyby spody za bardzo się rumieniły, przykryć je papierem do pieczenia. W tym czasie cukinię pokroić w plastry i usmażyć z obu stron na suchej patelni grillowej. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, oliwki przekroić na pół. Na podpieczonych spodach ułożyć ser, grillowaną cukinię, oliwki i płatki kwiatów szczypiorku. Oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, by ser się rozpuścił.

 
Pełnoziarnista pizza z chorizo

Ciasto:Pizza z chorizo!
-szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
-5g świeżych drożdży,
-1/4 szkl. letniej przegotowanej wody,
-łyżka oleju rzepakowego,
-szczypta soli.

Drożdże zmieszać z letnią wodą, odstawić na 5 min, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i olejem, dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować i wylepić cistem dno i brzegi formy na pizzę.

Farsz:
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-1 duży pomidor,
-4 kiełbaski chorizo,
-szczypta bazylii,
-szczypta ostrej papryki,
-szczypta tymianku,
-szczypta rozmarynu,
-5 dag startego żółtego sera.

Koncentrat rozsmarować na cieście. Pomidora umyć, wraz z chorizo pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć plastry pomidora oraz plasterki kiełbasy. Posypać ziołami i papryką oraz startym serem. Piec ok. 15-20min w temp. 220st.

 

 

Turecka pizza Etlie Pide

Ciasto: Turecka pizza!
-200g mąki pszennej,
-150ml wody,
-4 łyżki oleju rzepakowego,
-15g świeżych drożdży,
-1/2 łyżeczki cukru,
-1/2 łyżeczki soli.

Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Farsz:
-350g mielonej wołowiny,
-duża cebula,
-ząbek czosnku,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-puszka krojonych pomidorów,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki oregano,
-łyżeczka przyprawy do pomidorów ,
-łyżeczka ognistej mieszanki przypraw,
-łyżka soli czosnkowej,
-pieprz czarny ziarnisty,
-łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypioru,
-50 g startego żółtego sera,
-pomidor.

Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, bazylią, oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora. Piec około 25-30minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem.

 
Pizza makaronowa z parówkami

Składniki:Pizza  makaronowa!
-300g makaronu spaghetti,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-4 cienkie parówki,
-150g startego żółtego sera,
-szkl. mleka,
-łyżka mąki pszennej,
-łyżka masła,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-2 łyżki oleju,
-łyżeczka oregano,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy.

Przygotowanie

Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 7 min, odcedzić. Masło stopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Cały czas mieszając powoli wlewać mleko, gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z makaronem i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną cienko kaszą manną tortownicę o śr. 23cm. Wierzch posmarować koncentratem pomidorowym i oprószyć oregano. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Wyłożyć na wierzch pizzy. Posypać startym serem oraz przyprawą do pizzy. Piec ok. 15 min w temp. 200st.

 

 

Chłopska pizza z ziemniakami

Składniki na 2 średnie pizze:pizza z ziem
-400 g mąki + do podsypywania
-250 ml wody
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/8 kostki drożdży
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżeczki soli gruboziarnistej
-2 łyżeczki oregano
-2 łyżeczki majeranku

sos:
-2 łyżki masła
-3 ząbki czosnku
-2/3 szklanki śmietany kwaśnej 12%
-łyżka natki pietruszki (może być suszona)

na wierzch:
-70 dag ziemniaków
-10 dag dobrej jakości szynki lub boczku
-10 dag sera wędzonego (typu oscypek)
-5 dag świeżo startego sera
-1 kulka mozzarelli
-1 cebula czerwona
-10 cm kawałek pora (zielona część)
-pieprz
-sól ziołowa lub prowansalska
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Przygotować ciasto. W rondelku podgrzać wodę z oliwą z oliwek (do temp. ok. 37 stopni). W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać odrobiną wody z oliwą, rozpuścić, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i zioła (oregano, majeranek), wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Przez kilka minut zagniatać ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut (aż podwoi objętość). W tym czasie przygotować składniki na wierzch: pokruszyć ser wędzony, zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach, pokroić cebulę, pora, szynkę w paseczki i mozzarellę. Obrać ziemniaki i pokroić na talarki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (na początek grzanie góra-dół, żeby był dobrze nagrzany, a później na czas pieczenia – tylko grzanie od dołu). W rondelku rozpuścić masło, dodać poszatkowany czosnek, zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z pietruszką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, nadać dowolny kształt, pamiętając o zawinięciu brzegów (jedną pizzę uformowałam w serduszko drugą włożyłam do formy na tartę). Lekko posmarować masłem z czosnkiem. Na to nałożyć śmietanę wymieszaną z pietruszką. Na wierzchu poukładać pokrojone ziemniaki. Posypać solą z młynka i pieprzem. Posypać porem, cebulką, serem wędzonym i zwykłym żółtym serem. Rozłożyć szynkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na kamieniu, ale równie dobrze można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiekać 20 minut. Pod koniec nałożyć mozzarellę i zapiec chwilę od góry – do momentu rozpuszczenia sera.

 
Mini pizza z cieciorką i ze szpinakiem

Składnikimini pizza z cieci.
-2 szklanki mąki,
-Sól,
-1/4 kostki drożdże,
-1/2 szklanki mleka,
-1 garść szpinaku świeżego
-10 dag pieczarek
-1/2 puszki cieciorka,
-mozzarella w kawałku,
-zioła prowansalskie
-1 łyżka oleju

Wykonanie

Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakładamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .

 
Warzywna pizza śródziemnomorska

Ciasto:pizza środzi.
-500g przesianej mąki pszennej
-250 ml lekko ciepłej wody
-1 opakowanie drożdży instant
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki cukru
-1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
-Sól do smaku

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz:
-3 łyżki tabasco
-1 1/2 szklanki tartego sera mozzarella
-3/4 szklanki przecieru pomidorowego
-1/3 szklanki plasterków cebuli
-1/4 szklanki pokrojonych grzybów (np. pieczarek)
-1/4 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki
-1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek

Wykonanie
Sos tabasco i przecier łączymy w małej misce, dobrze mieszamy i odstawiamy. Wystudzony spód pizzy smarujemy sosem, zostawiając ok. 1 centymetr od krawędzi. Posypujemy serem, a na wierzch kładziemy cebulę, grzyby, zieloną paprykę i oliwki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut, w 250 stopniach Celsjusza, sprawdzając czy nie rumieni się zbytnio.

 
Grillowana razowa pizza

Ciasto (na 4 podłużne małe pizze):grillowana pizza
-300 g mąki pszennej + do podsypania
-50 g otrębów żytnich
-łyżeczka soli
-2 płaskie łyżeczki drożdży instant
-250 ml ciepłej wody
-2 łyżki oliwy + do wysmarowania

Dodatkowo:
-1/4 małej sałaty lodowej (lub mix sałat)
-1/2 papryki czerwonej
-10 czarnych oliwek
-1 mała czerwona cebula
-kozi ser (lub feta)
-sól, pieprz
-zioła do sałatek (opcjonalnie)
-oliwa z oliwek (może by smakowa, np bazyliowa, czosnkowa)

Sos:
-150 ml jogurtu naturalnego, posiekany ząbek czosnku, szczypta cukru, sól i pieprz

Wykonanie
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z otrębami i soli. Wsypać drożdże i stopniowo wlewać ciepłą wodę. Wymieszać, dodać oliwę i zacząć dłonią wyrabiać ciasto. Wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie elastyczne (co najmniej 5 minut). Włożyć do wysmarowanej oliwą miski i posmarować z wierzchu odrobiną oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5-2 godziny. Po wyjęciu podzielić na cztery części. Rozwałkować na płasko i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piec 10 minut. Gotowe placki, jeśli napęczniały, przebić widelcem, umieścić na maksymalnie rozgrzanej płycie grilla elektrycznego (lub patelni grillowej), podpiekać z obu stron z obciążeniem do pojawienia się brązowych pasków. Na gotowe placki nakładać pokrojone warzywa – paski sałaty, krążki cebuli, kosteczki papryki, plastry ogórka i oliwek oraz pokruszony kozi ser. Skropić oliwą, posypać przyprawami. Podawać z lekkim, czosnkowym dressingiem (wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć).

 
Pizza z patelni

Składniki:pizza z patelni
-1 szklanka przegotowanej wody
-1 jajo
-1 szklanka mąki pszennej
-2 parówki
-1 cebula
-100 g sera żółtego
-1 łyżka suszonego koperku
-sól, pieprz, keczup, olej

Wykonanie:
Jajko rozkłócić za pomocą widelca. Dodaję do niego wodę, mąkę, suszony koperek i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam solą i pieprzem. Parówki obieram z osłonki i kroję w cienkie plastry. Dodaję do masy i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i wylewam na niego masę. Smażę z obu stron. Pod koniec smażenie obficie polewam keczupem o posypuję startym żółtym serem. Można też po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki:)

                                                                        

                                                                           SMACZNEGO!!!

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy
  2. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  3. Torty i ciasta ze szpinakiem – przepisy
  4. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki