1/2 szklanki majonezu
1 łyżka zmielonego selera
1 łyżka zielonego pieprzu mielonego
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżka octu z jabłek
1-2 łyżki wody
2 łyżki ketchupu
1/4 łyżeczki soli selerowej
1/4 łyżeczki papryki
24 obrane, oczyszczone bardzo duże krewetki z ogonami w lewo (ok. 1 kg)
1/4 szklanki masła
2 ząbki czosnku
4 kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa
Przygotowanie:
Przygotować 4 patyczki do szaszłyków. Sos: wymieszać składniki w misce, przykryć i przechowywać w lodówce. Nabić 6 krewetek blisko siebie na każdym szpikulcu. Roztopić masło z czosnkiem. Posmarować 1 stronę każdego kawałka chleba oraz krewetki. Krewetki grillować na ruszcie ok. 3 min., i ponownie posmarować pozostałym masłem czosnkowym, posypać też przyprawami. Chleb grillować ok. 3 min. Zdjąć krewetki z każdego szpikulca i układać na czosnkowych tostach.