Wielkanocny schab z rękawa
Artykuł zewnętrzny
Aromatyczny schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1.5 kg schabu
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki majeranku
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .
Można też podgrzać na ciepło i podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .
Ja sos zamroziłam i zużyję potem do kluch na parze lub kopytek