Wielkanocny schab z rękawa

6 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1.5 kg schabu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .

Schab wystudzić .Kroić w plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .

Można też podgrzać na ciepło i podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .

Ja sos zamroziłam i zużyję potem do kluch na parze lub kopytek

file1270551958