Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym – lekka , smaczna i zaskakująca!

10 kwietnia 2015, dodał: Anka Skakanka
Artykuł zewnętrzny

file1428672200

Gdy na zewnątrz panuje iście wiosenna aura, nikt nie myśli o ciężkim, tłustym jedzeniu. Aby podtrzymać lekki stan ducha, warto zmienić menu z zimowego na wiosenne. Dzięki temu nabierzemy nowej energii, co z pewnością wpłynie na nasz nastrój. Ważne jest, aby posiłki były nie tylko lekkie, ale zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych.

 Składniki:

  • 2 garście świeżej rukoli
  •  2 garście świeżej roszponki
  • kiść czerwonych winogron
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
  • seler naciowy
  • dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
  • paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
  • prażone migdały

Przygotowanie:

Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania.

Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Sałatka gotowa!

Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.