Pestki dyni – kulinarne pomysły na wykorzystanie

11 marca 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Pestki dyni to źródło witamin B, magnezu, fosforu, manganu, cynku i żelaza. Pomagają w leczeniu trądziku, wzmacniają włosy i paznokcie. Dzięki zawartości kukurbitacyny, pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Ponadto wspomagają przemianę materii i poprawiają koncentrację. Oto kilka pomysłów do czego można je wykorzystać…

 

 

Domowy batonik z ziarnamiBaton z ziarnami!

Składniki:
-szklanka płatków kukurydzianych,
-szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, sezam),
-200g białej czekolady,
-3 łyżki sproszkowanego wafla andruta,
-2 łyżki soku z grejpfruta,
-2 łyżki mleka.

Wykonanie
Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane bakalie. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć formując długi baton. Owinąć folią, włożyć do lodówki, by masa zastygła. Odwinąć z folii, pokroić w plastry.
Granola na bogatogranola na bogato

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka miksu ( u mnie na oko : płatki ryżowe, owsiane, otręby, zarodki pszenne, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika )
ok. pół szkl. wiórek kokosowych
jajko
4 łyżki oleju
5 łyżek wody
3 łyżki miodu
kawałki gorzkiej/mlecznej/białej czekolady ( wedle uznania )
ew. suszona żurawina, orzechy, suszona morela

Wykonanie

W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy wszystkie mokre i mieszamy do połączenia i zlepienia składników.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie mieszankę. Pieczemy ok. 15 min. w 160 st. mieszając co jakiś czas. Następnie możemy podwyższyć temperaturę do 170 st. i dopiec ok. 10 pilnując aby się nie spaliła! ( jeśli będzie konieczne, zmniejszamy temp. ). Po przestudzeniu dodajemy czekoladę, żurawinę, orzechy, morelę, itp. ( ma być leciutko ciepła, nie za ciepła, żeby czekolada się całkowicie nie rozpuściła, tylko lekko pokryła kawałki granoli ).
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Sałatka z cukinią, pomidorem i panierowanym oscypkiemSałatka z cukinią i oscypkiem

Składniki:
-200 g bobu
-ok. 200 g oscypka
-300 g młodej cukinii
-2 pomidory
-2 łyżki pestek dyni
-saszetka Oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią
-łyżka octu balsamicznego, kremowego
-sól morska, pieprz do smaku
-po łyżeczce drobno poszatkowanego tymianku, bazylii i natki pietruszki
-jajko, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu
-bułka tarta

Wykonanie

Olej Kujawski połączyć z dużą szczyptą soli, pieprzu, octu balsamicznego i świeżymi ziołami. Odstawić. Bób ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, obrać z łupinek. Cukinię, pomidor umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni z niemieloną solą morską. Przesypać na talerzyk do przestudzenia. Oscypka pokroić w centymetrowe plastry. Zanurzać w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż panierka się zrumieni. Na talerzach rozłożyć gorącą cukinię, pomidory, oscypka, bób, obsypać pestkami dyni. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Bułeczki serowe z ziarnamiBułeczki serowe z ziarnami!

Składniki:
-300g chudego twarogu,
-100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
-100ml mleka,
-garść ziaren słonecznika,
-łyżka pestek dyni,
-szczypta soli,
-2 łyżki miodu,
-1/2kg mąki pszennej,
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-mleko do posmarowania,
-cukier do posypania.
Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

Składniki:biała kiełb z ananasem
-kilogram surowej białej kiełbasy
-4 małe cebule
-garść listków szałwii
-duże jabłko
-5 plastrów ananasa z puszki
-80 ml soku jabłkowego
-2 łyżki pestek dyni
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz kolorowy, chilli

Wykonanie

Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Chleb norweskiChleb norweski

Składniki:
-200ml otrębów pszennych,
-200ml płatków owsianych,
-200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,
– 200ml ziaren słonecznika,
-200ml pestek dyni,
-100ml siemienia lnianego,
-100ml sezamu,
-30g zarodków pszennych,
-50g żurawiny,
-2 łyżeczki soli,
-450ml wody.

Wykonanie

Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zimną wodę, dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut.
Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków.
Piec około 40 minut w temp. 150st.
Ostudzić.
Słodkie paluchy z ziarnami i miodem

Składniki:
-2 szklanki płatków owsianych,
-1/2 szklanki słonecznika,Paluchy z ziarnami i miodem!
-1/2 szklanki sezamu,
-1/4 szklanki pestek dyni,
-1/2 szklanki żurawiny,
-1/2 szklanki rodzynek,
-łyżka masła,
-4 łyżki miodu,
-1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie

Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać.
Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie.
Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem.
Pokroić w kwadraty i schłodzić.
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika

Składniki: Ciastka z pestkami dyni!
-250g margaryny,
-3 szklanki mąki pszennej,
-szklanka cukru,
-2 jajka,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,
-białko.

Wykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, obficie posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.

 

 

pesto z pestkami dyni
Pesto z pestkami dyni i farfale

Składniki :
-1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
-1 szklanka słodkiej śmietanki
-1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,,
-3 łyżki oleju z pestek winogron
-2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
-kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
-1 łyżka kremowego serka topionego
-pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )

Wykonania

Ugotować al dente makaron . W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować 5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści . Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym się gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu . Podawać posypany resztą bazylii.

 

zobacz również:

 

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Hummus na wiele sposobów
  3. Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy
  4. Dieta bogatoresztkowa