Placek błonnikowy bez cukru
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu waniliowego (odnośnik)
- 5 łyżek łuskanych pestek z dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżeczek pestek ze słonecznika
- 2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie:
1. Żółtka jajek oddzielamy od białek
2. Żółtka miksujemy z ksylitolem waniliowym
3. Pestki z dyni oraz siemię lniane mielimy, dodajemy do masy i miksujemy
4. Pestki ze słonecznika prażymy na patelni, dodajemy do masy i mieszamy łyżką
5. Sezam dodajemy do masy i mieszamy łyżką
6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką
9. Pieczemy ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, bez termoobiegu
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”