Halibut z warzywami pod pierzynką

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

a) 1 opakowanie halibuta (5 dzwonków)

b) 1 łyżeczka curry

c) 1/2 łyżeczki kurkumy

d) 1 łyżeczka lubczyku

e) 1/2 papryki

f) 1/3 białej części pora

g) 10 dag dyni

h) 2 łyżki pestek ze słonecznika

i) 1 łyżka siemienia lnianego

j) 1/2 łyżki ostropestu

k) 1 jajko

l) olej kokosowy

 

1. Curry, kurkumę i lubczyk mieszamy i nacieramy nimi rybę

2. Przyprawioną rybę podsmażamy na oleju kokosowym i układamy w naczyniu żaroodpornym

3. Paprykę, pora i dynie obieramy, myjemy, szatkujemy na drobno i podsmażamy

4. Podsmażone warzywa układamy na rybie

5. Siemię, ostropest i słonecznik mielimy, łączymy z jajkiem i tak przygotowaną masą polewamy rybę

6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut

7. Podajemy z jedną z sałatek/surówek

 

 

file1425761056

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”