Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy

16 kwietnia 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Biała kiełbasa to mięsny przysmak, który często gości na polskich stołach. Najczęściej przygotowujemy ją parzoną z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Niektóre gospodynie wyczarowują jednak z białej kiełbasy fantazyjne dania:  pieką w aromatycznych sosach w towarzystwie przeróżnych warzyw sezonowych i przypraw. Jak przygotować białą kiełbasę? Z czym ją łączyć? Poniżej znajdziecie kilka bardzo ciekawych i pysznych propozycji…

biała kiełbasa ze szpinakiem

 

Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

-kilogram surowej białej kiełbasy
-4 małe cebule biała z ananasem
-garść listków szałwii
-duże jabłko
-5 plastrów ananasa z puszki
-80 ml soku jabłkowego
-2 łyżki pestek dyni
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz kolorowy, chilli

 

Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

-300g białej fasoli Jaś,
-6 białych kiełbasek,
-listek laurowy,
-5 kulek ziela angielskiego,
-1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawy np. Kucharek.

 

Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.

Biała kiełbasa z sosem chrzanowym na wstążce ząbkowanej

– Makaron Wstążka ząbkowana – 250 g
– surowa biała kiełbasa – 250 g
– olej – 2 łyżki
– chrzan tarty – 3 łyżki
– słodka śmietana 18% – 300 ml
– sól, cukier do smaku
– jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
– natka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.

Biała kiełbasa w piwie

biała w piwie
-80 dag białej kiełbasy
-3 łyżki startego suchego chleba razowego
-2 szklanki piwa
-2 łyżki masła
-2 łyżeczki miodu
-Vegeta
Kiełbasy włożyć do garnka. Zalać piwem i gotować 20 minut. Wyjąć z wywaru. Na patelni zrumienić masło, dodać miód, chleb, piwo i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować mieszając ok. 5 minut. Kiełbasy pokroić na porcje, włożyć do sosu i zagrzać. Biała kiełbasa w sosie chlebowym smakuje doskonale podawana z ryżem lub ziemniakami z wody.

Biała kiełbasa w miodzie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-8 białych kiełbas –sparzonych
-2 łyżki oleju
-1 łyżka masła
-1 łyżeczka sosu sojowego
-1 łyżeczka miodu

 

Wymieszać sos sojowy z miodem i 1 łyżką oleju .Natrzeć przestudzone kiełbaski i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oleju .Włożyć kiełbaski .Na małym gazie opiekać przewracając ( uwaga by nie dopuścić do przypalenia ) przez 10 minut .Podawać na ciepło z chrzanem, sosem tatarskim , ćwikłą . Tak przyrządzona biała kiełbasa zyskuje specyficzny ,, przydymiony „ smak karmelu wzmocniony sosem sojowym . Jeśli kiełbasek ma być więcej można ułożyć je w brytfance i zapiec w piekarniku .Ja robię to na patelni bo potrzebuję mało tyle co na 2-3 porcje .

Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

biała z konfiturą
-500 g białej kiełbasy
-4 czerwone cebule
-2-3 łyżki miodu
-1 ząbek czosnku
-50 ml czerwonego wina
-2 łyżki oleju
-50 g masła
-50 ml Octu balsamicznego
-1 łyżeczka Majeranku
-Pieprz czarny mielony
-Sól morska w młynku

 

Kiełbasę posmarować delikatne olejem i wstawić na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, ocet balsamiczny, dusić na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodać miód, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczoną białą kiełbasą.

Biała kiełbasa w czerwonym winie

składniki na 6 porcjibiała w winie

-1 kg surowej białej kiełbasy
– 3 gałązki rozmarynu lub tymianku
-butelka wytrawnego czerwonego wina
-szklanka czarnych oliwek z pestkami
-2 szklanki Oleju Wielkopolskiego do smażenia
Białą kiełbasę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim, zalać czerwonym winem i gotować na najmniejszym ogniu około pół godziny dodając w czasie gotowania gałązki ziół.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodać odsączone z zalewy oliwki.
Podawać potrawę gorącą z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Makaron soba hosan z porem i białą kiełbasą

makaron z białą

-1/3 opakowania makaronu Soba Hosan
-1 szt biała kiełbasa,
-1 por,
-1 łyżeczka masła,
-pieprz biały
-Sól morska

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na talerzach . Pora kroimy w plasterki i dusimy chwilkę na masełku ,ale krótko ma być chrupki .Por doprawiamy solą i pieprzem do smaku Białą kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej układamy dookoła makaronu . Nakładamy por z masełkiem i podajemy ozdobione koperkiem .

Biała kiełbasa w sosie cebulowo – piernikowym

biała w sosie ceb-pier.
-4 małe białe kiełbaski
-2 średnie cebule
-1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika
-1 szklanka wody
-Sos sojowy
-Pieprz mielony

Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem. Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku, mniej słodki .

 Biała kiełbasa ze śliwkami i boczkiem

 

– 6 surowych kiełbas

– małe opakowanie suszonych śliwek

– kilka plasterków boczku wędzonego

– przyprawy: majeranek, , papryka, pieprz

 

Kiełbasy posypać przyprawami oraz skropić oliwą z oliwek lub olejem. Do naczynia żaroodpornego ułożyć kiełbaski, które wcześniej zawinąć w boczek, całość posypać śliwkami i zapiekać 30 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

zobacz również:

  1.  Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  2. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

  3. Kuchnia śląska: tradycyjne potrawy i przepisy

  4. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

  5. Wszystkie kulinarne inspiracje