Makaron Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g startego sera gorgonzola
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- Natka pietruszki
Przygotowanie
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. Połowę smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek do momentu, aż zbrązowieje. Wysmażoną pierś odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z drugą częścią. Następnie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na łyżce oliwy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i śmietanę doprowadzając całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia.
W garnku mieszamy ser gorgonzola z parmezanem, solą, pieprzem i gotujemy około 1 minuty. Roztopione sery dodajemy do kurczaka i delikatnie mieszamy z makaronem i pietruszką.
Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem.