Szybka proteinowa przekąska

4 lutego 2015, dodał: Sandra Krupa
Artykuł zewnętrzny

Witajcie,

Chciałam Wam zaproponować pomysł na szybką i zdrową przekąskę. Niemożliwe ?

Bywa tak, że po udanym dniu pod kątem diety i ćwiczeń wieczorem zdarza Ci się sięgnąć po zakazane produkty ? Dzięki tej przekąsce będziesz syta bez wyrzutów sumienia.

Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko. Poniżej przedstawiam ile wartości ciecierzyca ze sobą wnosi:

 

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g

Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86  g
Tłuszcz – 2,59  g
Węglowodany – 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g

Witaminy

Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526  mg
Witamina B6  – 0.139 mg
Kwas foliowy –  172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg

Minerały

Wapń – 49 mg
Żelazo  – 2,89 mg
Magnez  – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas  – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk  – 1,53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Jak widzicie warto włączyć ciecierzyce do stałego menu.

Moja propozycja na przekąskę to prażona ciecierzyca.

1. Ciecierzycę namaczamy 12 h

2. Gotujemy w wodzie

3. Po ostygnięciu mieszamy z oliwą i dodajemy ulubionych przypraw (ja zrobiłam ciecierzycę na ostro z chilli i curry)

4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika na 180 st, na ok. 30 minut.

Smacznego chrupania !

krupska