Musztardy Prababci

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )

1/3 szklanki octu winnego jabłkowego

sól kamienna

1/3 szklanki płynnego miodu,

½-3/4 szklanki oleju

3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody

pieprz

kurkuma

Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .

Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).

Odstawić na 10 dni by się przegryzła .

Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :

Na zdjęciu stoją :

  • musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
  • musztarda podstawowa- miodowa
  • pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
  • porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )

Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .

file1269594659