Kurczak cytrynowy
4 cebule
3 gałązki rozmarynu
4 gałązki tymianku
1 cytryna
2 łyżki oliwy
świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1/2
4 ząbki czosnku
sól, pieprz cytrynowy
1 kurczak o wadze około 1,2 kg
50 dag kopru włoskiego
żółta i zielona cukinia
2 łyżki galaretki cytrynowej
nici kuchenne bawełniane białe
Cebule obrać, dwie z nich pokroić na duże kawałki, rozmaryn oraz tymianek opłukać, cytrynę pokroić w plasterki pokrojoną wcześniej. Jeden ząbek czosnku obrać i posiekać, połączyć oliwe ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem. Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować mięso przygotowaną marynatą. Wnętrze napełnić kawałkami cebuli, plasterkami cytryny, gałązkami tymianku i rozmarynu. Nogi kurczaka związać nicią. Blachę do pieczenia lekko natłuścić, wyłożyc mięso i piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni od czasu do czasu podlewać wodą. Koper włoski oraz cukinie opłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. Pozostałe cebule pociąć w piórka. Resztę ząbków czosnku obrać, lekko rozgnieść. Po upływie 45 minut kurczaka posmarować galaretką cytrynową, na wierzchu połozyć plasterek cytryny. Na około 30 minut przed końcem pieczenia obok kurczaka położyć koper włoski i cukinię, czosnek i gałazkę rozmarynu. Taki kurczak podawaj z ziemniakami z majerankiem.