Rózne przepisy na włoskie spaghetti
Włoska Carbonara – Neapol:
Składniki na 2 porcje:
• 200 g makaronu Malma Spaghetti
• 100 g pancetty
• 2 żółtka
• 100 ml śmietanki 36%
• 50 g parmezanu
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Pancette kroimy w paseczki i smażymy, aż się zarumieni.
W misce mieszamy żółtka z parmezanem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy usmażoną pancette.
Gdy makaron się ugotuje szybko go odcedzamy i dokładamy gorący do sosu. Energicznie mieszamy. Podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.
Spaghetti alla Puttanesca Florencja:
Składniki na 2 porcje:
• 250 g makaronu Malma Spaghetti
• 8 filecików anchois
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 1 duża drobno posiekana cebula
• 6 ząbków czosnku
• 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki
• 1 szklanka zielonych oliwek
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki odsączonych kaparów
• 0,5 łyżeczki bazylii
• 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
• Sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.
Makaron Fusilli Con Verdue
Składniki na 2 porcje:
• 200 g makaronu Malma Fusilli
• 0,5 słoika suszonych pomidorów
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 100 g świeżych szparagów
• 100 g świeżej brukselki
• 1 świeży brokuł
• 8 pieczarek (pokrojonych w plasterki)
• 0,5 szklanki drobno startego parmezanu
• 2 łyżeczki rozdrobnionej skórki od cytryny
• Dodatkowy Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory. Po ugotowaniu całość odcedzamy i zostawiamy w rondlu utrzymując ciepło.
Na dużej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy szparagi, pokrojoną na ćwiartki brukselkę, brokuły oraz pieczarki. Całość smażymy przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone warzywa oraz parmezan. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy skórką z cytryny i dodatkowo startym parmezanem.