Tort kokosowy

16 marca 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Wykwintny, ale prosty do zrobienia torcik kokosowy

składniki:

– 5 jaj

– 25 dag cukru

– 10 dag mąki pszennej

– 5 dag maki ziemniaczanej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 4 łyżeczki żelatyny

– 850 ml śmietany kremówki

– 2 łyzki likieru kokosowego

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 15 dag wiórków kokosowych

– 1 opakowanie zagęstnika do śmietany

– listki mięty i wiórki czekoladowe

Jaja – żółtka oddzielić od białek, białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia – małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto  przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównać wierzch, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wystudzony biszkopt przeciąż wzdłuż na 3 krążki, każdy skropić likierem kokosowym, żelatynę  wymieszać z niewielka ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut, kiedy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Ubić na sztywno 600 ml śmietany z pozostałym cukrem, połączyć z tężejącą żelatyną. Tężejący krem wymieszać z 12 dag wiórków kokosowych, biszkoptowe krążki przełożyć kremem, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, wymieszać z pozostałymi wiórkami kokosowymi, posmarować wierzch oraz boki tortu. Ponownie wstawić do lodówki, na koniec dekorować.

file1268727402