Grillowana pierś z kurczaka z bazylią i truskawkami na pierzynce marchewkowej

2 czerwca 2015, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Długo zastanawiałam się, jakie zaserwować danie szanownemu jury redakcyjnemu na ten grillowy konkurs. Postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce czyli truskawki, młodą marchewkę i lekkie mięsko, jakim jest bez wątpienia kurczak. Połączenie smaków jest bardzo ciekawe i każdemu przypadnie do gustu, to danie naprawdę smakowało moim gościom:

Składniki na dwie porcje:

– 3 – 4 młode marchewki

– kilka listków bazylii

– dwie piersi z kurczaka

– migdały

– kilka truskawek

– kurkuma

– sól, pieprz, papryka

– sok z pomarańczy kilka łyżek

– łyżeczka masła

 Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marchewki: ugotuj ją a następnie zetrzyj na tarce lub zmiksuj, dodaj masło oraz sok pomarańczowy, dopraw do smaku.

Kurczaka umyj, rozklep na zgrabne kotleciki, przypraw papryką, solą i pieprzem. Na każdej piersi układaj listki bazylii, ułóż truskawki i zawiń pierś, zepnij wykałaczką. Grilluj około 10 minut, pod koniec grillowania przykryj grilla pokrywą. (Można też grillować na patelni oczywiście).

Na suchej patelni upraż płatki migdałów.

Podawaj kurczaka na pierzynce z marchewki, całość udekoruj i posyp prażonymi migdałami.

Smacznego!

file1402748866



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...