roladki z bakaliami na owocach

15 marca 2010,
dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki mąki

1 niepełna szklanka wody

100 g orzechów włoskich

100 g suszonych śliwek

100 g rodzynek

2 banany

2 gruszki

2 kiwi

1 łyżeczka miodu

sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

  • owoce obrać, pokroić w  plastry rozłożyć na talerzach, skropić sokiem z limonki, posypać cynamonem,
  • z mąki, wody i soli zagnieść ciasto (jeżeli ciasto klei się do ręki, dodać więcej mąki),
  • rozwałkować je na prostokąt,
  • rodzynki i śliwki pokroić, zalać wrzącą wodą na kilka minut,
  • orzechy pokruszyć,
  • na patelni podprażyć orzechy, dodać namoczone owoce, chwilę smażyć,
  • dodać 4 łyżki wody z  moczenia owoców, miód, cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać,
  • masę wystudzić, wyłożyć na ciasto,
  • ciasto zwinąć w roladę i  pokroić w kawałki około 1  cm,
  • smażyć je na patelni z dość dużą zawartością oleju,
  • podawać na owocach

file1268643791



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.