Torcik błykawiczny super

2 czerwca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo szybki i smaczny torcik na każdą okazję.

Składniki

Biszkopt:

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1  cukier waniliowy
szczypta soli

Krem ciemny:

3/4 masła roślinnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao ciemnego
1 serek homogenizowany waniliowy
krem o smaku krówki:
1/2 kostki masła
1 krem do tortów o smaku krówki
wiśnie kandyzowane
truskawki
tarta czekolada
powidła śliwkowe
wiórki kokosowe

poncz:

woda przegotowana chłodna
cukier do smaku
sok z cytryny
ewentualnie alkohol

Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki) i dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Tortownicę  wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180st C około 50 min.
krem ciemny:
Masło utrzeć z cukrem pudrem,do białości,następnie dodać kakao,dalej ucierać,na końcu dokładać po trochu serka.
Krem o smaku krówki:
Wykonać wg przepisu na opakowaniu.
Upieczony biszkopt przekroić na pół, spód nasączyć posmarować powidłami śliwkowymi (ja dałam własnej roboty mojej mamy), posmarować ciemnym kremem. Przykryć drugim ciastem, nasączyć ,posmarować kremem o smaku krówki, posypać czekoladą i udekorować owocami, boki obsypać wiórkami kokosowymu.
udekorować wg własnego uznania.
Smacznego.

file1268510162