Truskawki obniżają poziom cholesterolu

28 maja 2014, dodał: Anna Królak
Artykuł zewnętrzny

tru

Systematyczne spożywanie truskawek przyczynia się do zmniejszenia zawartości tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi – możemy przeczytać w „Journal of Nutritional Biochemistry”.

Naukowcy z Uniwersytetu Politechnicznego w Marche oraz Uniwersytetu w Sewilli poinformowali, że jedzenie truskawek pozytywnie wpływa na profil lipidowy człowieka. Testy przeprowadzone przez badaczy dowiodły, że jedzenie truskawek chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym, redukuje destrukcyjny wpływ alkoholu na błonę śluzową żołądka, a także pozytywnie oddziałuje na erytrocyty.

Uczestnicy badania codziennie przez miesiąc konsumowali 0,5 kg owoców. Wykonane zostały również testy na ich krwi, przed rozpoczęciem badania, 30 dni po dniu rozpoczęcia badania oraz 15 dni po jego zakończeniu. Na końcu naukowcy porównali wyniki.

Po upływie miesiąca obniżył się poziom ogólny cholesterolu, zmniejszyła się zawartość złego cholesterolu o 13,72% oraz trójglicerydów. Poziom dobrego cholesterolu natomiast nie uległ zmianie. Dodatkowo odnotowano wzrost zawartości przeciwutleniaczy we krwi i poprawę funkcjonowania trombocytów oraz krzepnięcia krwi.

Jednak po 15 dniach od zakończenia badania wszystkie parametry wróciły do stanu wyjściowego. Badacze jeszcze nie wiedzą, jakie substancje odpowiadają za efekty wywierane przez truskawki. Przypuszczają, że główną rolę odgrywać mogą antocyjany, które nadają owocom czerwoną barwę.

 

zobacz również:

  1. Jak obniżyć cholesterol?

  2. Dieta antycholesterolowa

  3. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

  4. Detoksyfikacja organizmu