Pierogi białoruskie

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza),

2 łyżki masła,

2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki,

2 jajka, sól,

Nadzienie:

40 dag twarogu,

sól,

olej do smażenia.

Przygotowanie:

W rondlu zagotować szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodać masło i mąkę gryczaną, zamieszać i odstawić. Do gryczanej masy dodać ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzać olej na patelni. Z  gryczanego ciasta odrywać kawałki, formować placuszek na dłoni (możliwie cienko). Na środek placuszka nakładać twaróg. Składać na pół i  zlepiać brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smażyć z  obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Można podawać na słono ze śmietaną lub na słodko np. z owocami.

Ravioli

nadesłała: Marta