Pierogi białoruskie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza),
2 łyżki masła,
2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki,
2 jajka, sól,
Nadzienie:
40 dag twarogu,
sól,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
W rondlu zagotować szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodać masło i mąkę gryczaną, zamieszać i odstawić. Do gryczanej masy dodać ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzać olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywać kawałki, formować placuszek na dłoni (możliwie cienko). Na środek placuszka nakładać twaróg. Składać na pół i zlepiać brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smażyć z obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Można podawać na słono ze śmietaną lub na słodko np. z owocami.
nadesłała: Marta