Cukinia z cebulą i sosem sojowym KIKKOMAN

15 listopada 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

Składniki: (dla 4 osób)

2 łyżki oleju roślinnego
1  cebula
2  cukinie
1 pomidor
3 łyżka sosu sojowego KIKKOMAN
1 łyżka prażonych nasion sezamowych
szczypta czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Nagrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę pokrojoną wcześniej w cienkie piórka i podsmażać przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie paski i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wlać sos sojowy, dodać nasiona sezamu i pokrojonego dość drobno pomidora. Smażyć, aż cukinia zrobi się miękka, około 5 minut. Wmieszać mielony pieprz i natychmiast podawać.

cukinia1

Smacznego:)

Do przygotowania tego dania użyłam Naturalnie Warzonego Sosu Sojowego KIKKOMAN:

Obraz 010Obraz 005

Sos przed trafieniem do szklanych buteleczek był (jak informuje nas producent) naturalnie warzony i oddany naturalnej fermentacji.

Ta rdzawo-brązowa przyprawa ma delikatnie słonawy smak. W swojej kuchni używam jej np do marynowania mięsa, jako dodatku do gotowego już kurczaka, do ryb, do sałatek, potraw z ryżu. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi świetnie odnajdzie się w każdym domu i kuchni nie zależnie od tego czy preferujemy którąś z kuchni europejskich czy może uwielbiamy kuchnię orientalną.

Warto zwrócić uwagę na skład sosu sojowego: woda, ziarno soi, pszenica, sól. Nie posiada żadnych dodatków chemicznych, żadnych „E” czy barwników, jest w 100% naturalny – uważam że jest to jego największym plusem.

Jeśli chciałybyście poczytać więcej na temat tego sosu lub znaleźć  jakiś ciekawy i intrygujący przepis zapraszam na stronę www.kikkoman.eu