Pizza z kiełbasą i kurkami

11 listopada 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 30 dag kiełbasy np. podwawelskiej
  • 20 dag kurek
  • 2 małe cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 50 dag mąki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 5 dag drożdży
  • Cukier, sól, pieprz, masło

 

PRZYGOTOQWANIE:

Przygotuj sos: jedną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku połowa ziół, sola oraz pieprzem.

Kurki opłucz, osusz i chwilę przesmaż na maśle.

Przygotuj ciasto: Utrzyj drożdże z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj płaska łyżeczkę soli, rozpuszczone drożdże, odrobinę cukru i wodę. Wyrabiaj ciasto co jakiś czas dodając oliwę z oliwek (5 łyżek), na końcu przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę a cebulę w plasterki. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na placki i przełóż do wysmarowanych olejem tortownic. Każdy placek posmaruj sosem, obłóż cebulą, papryką, kiełbasą i kurkami. Posyp suszoną bazylią i startą mozzarellą. Piekarnik rozgrzej do 180oC, wstaw pizze i piecz ok. 30 minut.

file1384200360