Makaron z białym serem
Prościutkie danie – ale za to jakie smaczne .
Czas : 30 minut
Składniki :
1/3 paczki makaronu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sól
pieprz mielony
½ małej śmietany
1/2 kostki białego sera ( 10 dag )
10 dag wędzonki
W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy i solą . Wrzucić makaron i ugotować go al. dente . Odcedzić . W czasie gotowania makaronu pokroić wędzonkę w paseczki , a potem w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć na rumiano wędzonkę . Dodać masło i rozpuścić je . Wyłożyć makaron na talerz , posypać pokruszonym serem i okrasić wędzonką z tłuszczem ( polać ). Osobno podać śmietanę , sól i pieprz .Każdy doprawi sobie wtedy danie indywidualnie.
Tym razem ugotowałam makaron tagliatelle kolorowy – po prostu ładnie się komponuje kolorystycznie.