Zupa grzybowa po wiejsku

3 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczna i sycąca zupa, polecam:

Składniki:

1/2 kg chudego szpondru wołowego
6 ziemniaków
włoszczyzna bez kapusty (por, seler, marchew, pietruszka)
2 łyżki przyprawy jarzynka
35 dkg pokrojonych grzybów(maślaki,podgrzybki,kurki) mogą być mrożone
4 łyżki suchego ryżu
2-2,5 litra wody
śmietana kwaśna 18% do zup

Mięso wymoczyć, umyć, zalać wodą, zagotować , zszumować.
Pora pokroić w talarki,resztę włoszczyzny zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, dodać jarzynkę , listek laurowy i ryż, gotować aż mięso będzie prawie miękkie, wyjąć na talerzyk.
Do wywaru dodać pokrojone grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę dobrze wymieszać, dodać trochę gorącej zupy, jeszcze raz wymieszać i wlać do zupy (nie gotować).
Mięso obrać od kości, drobno pokroić , włożyć do zupy i dokładnie wymieszać.
Smacznego.

file1267631433



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz