Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje
Każda kobieta pragnie zachować młody wygląd jak najdłużej się da, a przy tym pragnie być również zdrowa. Dlatego sałatki powinny stać się naszą ulubioną potrawą, którą powinniśmy zabierać ze sobą nawet do pracy.
Są one nie tylko zdrowe, ale łatwe w przygotowaniu i dużo tańsze niż niezdrowe fast foody. Ponadto przepisów na sałatki jest tak wiele, że praktycznie co dzień możemy przygotowywać inną przez co najmniej rok, o ile nie dłużej. Pamiętajmy, że sami decydujemy o tym co jemy. Oto kilka ciekawych pomysłów na smaczne i pożywne sałatki.
Chińska sałatka z kurczaka z sosem sezamowym
Składniki:
– 2-4 plasterki bekonu, pokrojonego w paski
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
– 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 pierś z kurczaka, ugotowana
– 2 dymki, posiekane
– 1/4 szklanki migdałów, lekko prażone
– 1 łyżka nasion sezamu
– 2 filiżanki ugotowanego makaronu fusilli
Dressing:
– 1/2 łyżki oleju z pestek winogron lub 6 łyżek octu ryżowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki sosu sojowego light
– 2 łyżki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć bekon z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. W dużej misce wymieszać sałatę, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, cebulkę i makaron. Połączyć składniki dressingu w małej misce. Ubić dobrze aż cukier się rozpuści. Polać mieszankę dressingiem, posypać sezamem i dodać paski bekonu. Podawać.
Koreańska sałatka z tofu
Składniki:
– 1 opakowanie miękkiego tofu
– mix nowalijek (rzodkiewka, rukola, szparagi itp.)
Sos:
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka wina ryżowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżeczki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (gochugaru)
– 1/2 łyżeczki czosnku
– 2 posiekane szalotki
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej misce. Umyć mieszankę nowalijek i odsączyć. W średniej wielkości misce wymieszać sałaty z sosem. W garnku zagotować około 4 szklanki wody, dodać tofu. Przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie odsączyć na durszlaku i schłodzić. Pokroić tofu na plastry. Ułożyć na przygotowanej sałatce z nowalijek. Polać pozostałym sosem i podawać.
Sałatka szpinakowa z kiełkami rzodkiewki
Składniki:
– świeże liście szpinaku
– kiełki rzodkiewki
– ser Feta
Dressing:
– 2/3 szklanki świeżej mięty, posiekanej
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 3 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszać kiełki rzodkiewki i szpinak. Ułożyć świeże, umyte truskawki pokrojone na cząstki. Posypać serem feta. Wymieszać wszystkie składniki dressingu w słoiku. Dobrze wytrząsać, wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Polać przygotowaną sałatkę i podawać.
Sałatka grecka z fasolą
Składniki:
– 2 puszki fasoli garbanzo
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/3 szklanki tahini
– 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka soli
Sałatka:
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 1 szklanka pestek greckich oliwek
– 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
– zielona pietruszka, posiekana
– ser feta
Przygotowanie:
Zmiksować fasolę, czosnek, tahini i sok z cytryny w blenderze. Dodać oliwę i sól i ponownie wymieszać. Można dostosować do smaku, dodając więcej soku z cytryny, sól, oliwę z oliwek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę wody. Przenieść sos do miski i na wierzchu wysypać pokrojone pomidory, oliwki, awokado, pietruszkę i ser feta (pokruszyć). Pokropić odrobiną oleju i posypać solą. Podawać z chlebem.
Sałatka z soczewicą
Składniki:
– 1 szklanka soczewicy zielone
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka octu z czerwonego wina
– 1 i 1/4 szklanki pomidorków cherry
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– mozzarella, pokrojona w kostkę
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przepłukać soczewicę, wrzucić do wody w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Skręć, przykryć garnek i gotować, aż zmięknie (około 30 minut). Odsączyć i po schłodzeniu delikatnie wymieszać z oliwą i octem w misce. Dodać pomidory, ser mozzarella i bazylię. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na zimno.
Sałatka z mandarynek i ogórków
Składniki:
– 1 duży ogórek
– 1/2 szklanki groszku w strączkach
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrać ogórka dokładnie przy użyciu obieraka, przeciąć wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona łyżką, jeśli są duże lub twarde. Pokroić w plastry i wrzucić do miski. Dodać groszek, mandarynki, bazylię, miętę. Skropić sokiem z cytryny i octem, wymieszać delikatnie. Przełożyć na talerz, układając dekoracyjne, według uznania. Podawać od razu.
Sałatka ze szparagów i jabłek
Składniki:
– 1 pęczek szparagów, pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 cienkie plasterki rzodkiewki
– 1 szklanka oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon (ziarnistej)
– 1 łyżeczka cukru pudru
– sól do smaku
– pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokroić warzywa bardzo cienko na kawałki. Umieść wszystkie warzywa w salaterce i wymieszać. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i cukier wymieszać dokładnie w małej misce (trzepaczką). Wlać sos na warzywa i wymieszać dokładnie. Dodać kawałki parmezanu i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu np. na rukoli.
Sałatka wietnamska
Składniki:
– 300 g ogórków
– 1 duża marchewka
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
– 350 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
– 2 łyżki wody tamaryndowej
– garść wietnamskiej mięty
– garść bazylii
– 2 łyżki smażonego czosnku
– 2 łyżki sosu sałatkowego
– 50 g prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
– 2 chilli – drobno posiekane
Przygotowanie:
Ogórek, marchew i cukier wymieszać w misce. Odcedź i odstawić. Rozgrzać wok z olejem na dużym ogniu, wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać wołowinę, doprawić do smaku solą morską i zmielonym czarnym pieprzem i smażyć do miękkości. Zdjąć z woka i następnie dodać 1 łyżkę wody Tamarind. Wymieszać i odstawić. Wymieszać ogórek, marchew, miętę, bazylię, zioła, czosnek i usmażone mięso wołowe. Dodać łyżkę wody tamaryndowej i wymieszać. Udekorować orzechami i chili.
Sałatka z ziemniaków
Składniki:
– 400g młodych ziemniaków
– puszka kukurydzy baby
– 3 dymki, w plasterkach
– 2 gotowane piersi z kurczaka
– sól i pieprz
– kawałki cytryny jako dodatek
Dressing:
– 6 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 1 chilli, drobno pokrojone
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości, osączyć i ostudzić. Usmażyć piersi z kurczaka na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie pokroić. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszać składniki dressingu i polać sałatkę. Udekorować cytryną i kolendrą.
Sałatka z łososiem i kaparami
Składniki:
– 1 i 1/2 filiżanki rukoli
– 4 kawałki łososia bez skóry
– 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka parmezanu
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Posypać łososia odrobiną soli i pieprzu i smażyć lub gotować przez około 10 minut. Umytą rukolę wsypać do miski, posypać solą i świeżym pieprzem udekorować łososiem i kaparami. Pokropić oliwą i octem i posypać parmezanem. Podawać z makaronem.
zobacz również:
-
Wszystkie kulinarne inspiracje
-
Gdzie stosować imbir?
-
Oryginalne surówki i sałatki do obiadu
-
Dieta warzywna
Polecamy:
Sałatki z buraków: dużo przepisów