Inspiracje szefa kuchni Knorr na dania z brokułów

1 października 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Brokuły – jędrne, chrupiące, soczysto zielone. Wyśmienicie smakują, ale są także niezwykłą ozdobą przygotowywanych dań. Jakich? Oto propozycje szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

Aby brokuły apetycznie prezentowały się na naszych talerzach, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Kupując je, wybieramy warzywa ciemnozielone, bez przebarwień. Powinniśmy zwrócić uwagę, by różyczki były twarde i dość zbite. Także zielone liście wokół łodygi są oznaką, że warzywo jest świeże.

Przed gotowaniem brokuły myjemy w zimnej wodzie. Dodatek cukru lub octu sprawi, że usuniemy wszelkie zabrudzenia i ewentualne żyjątka. Podzielone na mniejsze cząstki warzywo gotujemy w wodzie z solą i cukrem (po łyżeczce na 2 litry wody). Ważne, byśmy nie gotowali brokułów zbyt długo, bo mogą stracić jędrność, intensywny kolor i zapach. Wystarczy 4-5 minut. Zaletą brokułów jest to, że możemy przechowywać je zawinięte w folię w lodówce przez cały tydzień. Tak mogą czekać na odpowiedni moment, gdy przyrządzimy z nich…

111

Aksamitne kremy, wyborne zupy

To może być obiadowy przebój tej jesieni! Kremy z brokułów – aksamitne, o delikatnym smaku, który możemy podkreślić groszkiem ptysiowym lub grzankami. A może Krem z brokułów z migdałami? To dopiero znakomite zwieńczenie zupy! Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, przypomina, że przyrządzając zupy-kremy, możemy wykorzystać także mięsiste łodygi brokułów. Zachwyceni brokułowymi kremami nie możemy zapomnieć o zupach jarzynowych, w których brokuły znakomicie współgrają z pozostałymi warzywami. Odnajdą one swoje miejsce także w zupach z makaronem, kaszą czy z mięsem, o czym przekonamy się, przygotowując Gęstą zupę brokułową.

Wykwintne makarony, pyszne zapiekanki

Połączenie brokułów i makaronu sprawdzi się nie tylko w zupie. To również sposób na pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację dla dwojga. Proponując pierwszą opcję, szef kuchni Knorr sugeruje przygotowanie Zapiekanki makaronowej z brokułami lub Zapiekanki z makaronów z brokułami i bekonem. Zaspokoją nawet największy głód naszych domowników! Natomiast na romantyczną kolację kucharz poleca Makaron z brokułami i migdałami polany gęstym sosem pomidorowym. Także makaronowe świderki z ciemnozielonymi różyczkami brokułów i sosem spaghetti 4 sery będą prezentować się w tej sytuacji wyśmienicie. Jak przygotować danie?

Różnorodne sałatki

Brokuły znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek. Nie tylko świetnie smakują, ale też dzięki nim sałatki atrakcyjnie wyglądają, przyciągając wzrok gości. Możemy dodawać je do sałatek makaronowych, ryżowych, z kurczakiem, serami czy jajkiem. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować Sałatkę tortellini z brokułami i szynką, Sałatkę makaronową z brokułami z dodatkiem sera pleśniowego oraz Sałatkę z brokułami i jajkiem, którą dekorujemy wędzoną szynką. Inne smaczne połączenie odnajdziemy w Sałatce z brokuła i kurczaka. Możemy też brokuły zestawić w sałatce z boczkiem, przyrządzając Brokułową sałatkę z boczkiem, a nawet z owocami, czego przykładem jest Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie.

Bardzo proste, bardzo pyszne małe co nieco

A jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ale mamy za to ochotę na pyszną ciepłą przekąskę lub ciekawy dodatek do drugiego dania, możemy przygotować brokuły polane przysmażoną bułką tartą. Sprawdzone – smakuje wszystkim! A dla odmiany szef kuchni Knorr poleca Brokuły z sosem czosnkowym.