Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu

27 września 2013, dodał: Dr Jacobs
Artykuł zewnętrzny

Jesteś na diecie, liczysz kalorie, chcesz przygotować dziecku coś słodkiego, ale i zdrowego? Polecamy zdrowe i smaczne ciasteczka.

Ciasteczka są dietetyczne, pożywne i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne dla osób na diecie i dzieci.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
  • 2-3 łyżki miodu
  • ½  łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.

(Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka – dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.

 

Smacznego!

file1380267053