Kurczak po myśliwsku w warzywach
Artykuł zewnętrzny
Skład:
- 80 dag filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem Valfrutta 425 g
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 strąk zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 listki laurowe
- 2 pęczki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Filety mocno natrzeć solą i pieprzem. Oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, por w cieniutkie krążki. Cebulę i paprykę obrać i posiekać. Na mocno rozgrzanej oliwie podpiec kawałki kurczaka, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać cebulkę, paprykę, warzywa, listki laurowe i natkę pietruszki. Całość krótko podsmażyć. Pomidory z czosnkiem rozdrobnić, przełożyć z zalewą do mięsa, przykryć, dusić 45 – 50 min na małym ogniu. Sos pomidorowy przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru, dokładnie wymieszać. Dusić w nim kurczaka jeszcze 10 – 15 min. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu ze świeżym pieczywem.