Pieczone warzywa z serem feta
Składniki
1 bakłażan
sól do smaku
1 cukinia
1 papryka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
200 g sera feta
ocet winny
Sposób przygotowania
Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą. Odłożyć na 10 minut, aby puścił sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
Cukinię pokroić w plasterki, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na 4 części. Cebulę pokroić w piórka.
Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem.
Warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce, posmarować oliwą z przyprawami. Piec przez 15 minut.
Ser feta pokroić w kostkę i posypać warzywa. Ponownie wstawić do piekarnika na 5-6 minut.
Podawać z octem winnym.