Szaszłyki warzywne z karkówką

1 czerwca 2013, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny

 

SZASZŁYKI-SMAKOŁYKI
To moje kolejne warzywne odkrycie kulinarno-grillowe. Uwielbiam warzywa z rusztu, a w połączeniu z marynowaną karkówką to prawdziwe niebo w gębie! :) Takie szaszłyki – tylko u mnie! ;)
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 cukinia, najlepiej niezbyt „gruba”
2-3 cebule średniej wielkości
Marynata:
2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
2 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku (lub kilka ząbków posiekanych i startych)
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy na grilla
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
no i rzecz jasna patyczki do szaszłyków :)
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą w dużej misce.
Cukinię i cebulę pokroić na plastry. Karkówkę również pokroić na plastry, następnie rozbić je nieco tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.
Następnie na patyczki do szaszyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i warzyw w ulubionej kolejności. Grillować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, kilka do kilkunastu minut – w mojej rodzinie lubimy dobrze wypieczoną, czy raczej wygrillowaną karkówkę, więc trochę to trwa. :) A efekty? Jak na zdjęciu – przepyszne! :)

To moje warzywne odkrycie kulinarno-grillowe. Uwielbiam warzywa z rusztu, a w połączeniu z marynowaną karkówką to prawdziwe niebo w gębie! :) Takie szaszłyki – tylko u mnie! ;)

Składniki:

0,5 kg karkówki

1 cukinia, najlepiej niezbyt „gruba”

2-3 cebule średniej wielkości

 

Marynata:

2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

2 łyżki musztardy

3 łyżki keczupu

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka czosnku (lub kilka ząbków posiekanych i startych)

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka przyprawy na grilla

1 łyżeczka tymianku

szczypta soli

 

no i rzecz jasna patyczki do szaszłyków :)

 

Przygotowanie:

 

Składniki marynaty wymieszać ze sobą w dużej misce.

Cukinię i cebulę pokroić na plastry. Karkówkę również pokroić na plastry, następnie rozbić je nieco tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.

 

Następnie na patyczki do szaszyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i warzyw w ulubionej kolejności. Grillować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, kilka do kilkunastu minut – w mojej rodzinie lubimy dobrze wypieczoną, czy raczej wygrillowaną karkówkę, więc trochę to trwa. :) A efekty? Jak na zdjęciu – przepyszne! :)

 

file1370098614