Jeśli chcesz, aby twoja mama poczuła się wyjątkowo tego dnia, postaraj się wyręczyć ją w codziennych obowiązkach. Zacznij Dzień Matki od podania jej pomysłowego i pysznego śniadania, najlepiej do łóżka. Wypróbuj sprawdzone i proste przepisy i zrób mamie miłą niespodziankę z samego rana.
Aby uczcić Dzień Matki, możemy kupić mamie prezent, wręczyć kwiaty, ale możemy też zrobić coś specjalnie dla niej – przygotować pyszny poranny posiłek. – Najważniejsze, by nie były to zwykłe kanapki, lecz danie przy którego przygotowaniu wykażemy się pomysłowością i zaserwujemy je w niebanalnej formie. Jeśli sięgniemy po delikatne parówki „Paryżanki”, wytwarzane z najwyższej jakości wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw, możemy wyczarować kreatywne przekąski, np. „Paryżankowe serduszka” czy śniadaniową pastę z „Paryżanek”, która doskonale smakuje ze świeżą francuską bagietką – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka.
Dwa niebanalne sposoby na Paryżanki:
Paryżankowe serduszka
Składniki:
• 2 „Paryżanki” klasyczne ZM Pekpol
• 2 jajka
• szczypiorek
Przygotowanie:
Z „Paryżanek” zdjąć folię, następnie przeciąć je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połączyć wykałaczką i ułożyć na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbić jajka i smażyć tak długo, aż się setną. Całość można posypać świeżym szczypiorkiem.
Śniadaniowa pasta z „Paryżanek”
Składniki:
• 4 „Paryżanki” klasyczne ZM Pekpol
• 2 serki topione
• 2 łyżki majonezu
•pieprz i sól
Przygotowanie:
„Paryżanki” bardzo drobno pokroić. Serek topiony rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem i parówkami. Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Pasta wyśmienicie smakuje na francuskiej bagietce.