Gołąbki makaronowo-pieczarkowe z brukselką

13 kwietnia 2013,
dodał: muffinek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 biała kapusta
bardzo drobny makaron – 70 g
makaron świderki 250 g
6 kapeluszy średnich pieczarek
kilkanaście średnich brukselek
koncentrat pomidorowy – 100 g
1 jajko
przyprawa do gołąbków
sól
pieprz
papryka słodka

Przygotowanie:
Ugotować i odcedzić makaron, odstawić do wystygnięcia. Opłukać kapustę, wyciąć głąb. Gotować ją kilka minut w osolonej wodzie, by można było zdjąć w całości wierzchnie liście.
Mięso mielone przyprawić, dodać jajko, wymieszać na jednolitą masę. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć kapelusze pieczarek. Ostudzony makaron drobno pociąć nożem. Dodać pieczarki i makaron do masy mięsnej, dobrze wymieszać. Następnie formować farsz do gołąbków, zawijać go w liście kapusty.
Do koncentratu dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Dolać trochę wody, by sos nie był zbyt gęsty. Układać w nim gołąbki, tak by ściśle przylegały do siebie. Dusić je w sosie 30-40 min. W tym samym czasie ugotować też brukselki i makaron świderki. Gołąbki podawać z makaronem polanym sosem i udekorowanym brukselkami.

file1365930756



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...