Spaghetti ze szpinakiem z serem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- ½ kg świeżego szpinaku
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Śmietana
- Kilka łyżek wody
- 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
- Oliwa lub olej do smażenia
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
- Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
- Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
- Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.