Spaghetti ze szpinakiem z serem

8 kwietnia 2013, dodał: ulak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • ½ kg świeżego szpinaku
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Śmietana
  • Kilka łyżek wody
  • 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Kilka listków bazylii do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
  • Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
  • Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość  polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.

 

 

 

file1365449981