Spaghetti z ziołowymi pulpecikami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 40 dag mięsa mielonego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanych ziół (natka, majeranek, szczypiorek, bazylia)
- 2 cebule
- 40 dag makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- Sol, pieprz, cukier, suszona bazylia, olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, zioła i 1 posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 jajko i starannie wyrób masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi formuj maleńkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Drugą cebulę obierz i posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do pulpecików. Całość zalej pomidorami w kawałkach i dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz suszoną bazylią. Duś 10-15 minut.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układaj porcję makaronu, polej sosem z pulpecikami i udekoruj ziołami.