Spaghetti z ziołowymi pulpecikami

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanych ziół (natka, majeranek, szczypiorek, bazylia)
  • 2  cebule
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • Sol, pieprz, cukier, suszona bazylia, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, zioła i 1 posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 jajko i starannie wyrób masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi formuj maleńkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Drugą cebulę obierz i posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do pulpecików. Całość zalej pomidorami w kawałkach i dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz suszoną bazylią. Duś 10-15 minut.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układaj porcję makaronu, polej sosem z pulpecikami i udekoruj ziołami.

file1364380394