Dania z ryżem – różne przepisy
Ryż jest smaczny, sycący i zdrowy i pozwala przygotować wiele ciekawych potraw, w tym tych szybkich, jednogarnkowych, które nie wymagają wiele czasu czy drogich składników. Oto kilka przykładowych, zróżnicowanych pomysłów na dania z ryżem.
Ryż z papryką i kapustą
Składniki:
– 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego
– 1/2 papryki zielonej, żółtej i czerwonej
– 1/2 szklanki młodej kukurydzy
– 1/2 szklanki groszku
– 1/2 szklanki fasoli
– 1/2 szklanki kapusty pekińskiej
– 1/2 filiżanki brokułów
– 1 jalapeno, mielone
– 4 zielone chilli
– 1 pęczek posiekanej dymki
– 2 łyżeczki imbiru
– 2 łyżki sosu Schezwan Ching
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól
Przygotowanie:
Umyć i ugotować ryż, uważając, aby nie przegotować. Rozgrzać olej, pokroić cebulę, dodać imbir, chili jalapenos i warzywa z fasolką i brokułami, po kilku minutach dodać kukurydzę, paprykę, groszek i wreszcie kapustę. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, warzywa powinny być al-dente. Dodać sosy oraz sól. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, na koniec dodać posiekaną dymkę i dobrze wymieszać. Podawać na ciepło.
Ryż z pieczarkami i goździkami
Składniki:
30 dag pokrojonych pieczarek
– 1 ½ szklanki ryżu Basmati
– 1 cebula, w plasterkach
– 3 średnie pomidory, pokrojone
– 1 laska cynamonu
– 3 do 4 goździki
– 3 pokruszone kardamony
– 2 łyżki Ghee
– 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
– 3 posiekane zielone chilli
– 1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
– sól do smaku
Do ozdoby:
– 2 cebule pokrojone i usmażone w głębokim tłuszczu
Przygotowanie:
Umyć i moczyć ryż przez 30 minut. Stopić 1 łyżkę ghee, dodać cynamon, goździki, kardamon, a następnie ryż i smażyć przez 2 minuty. Dodać 2 ½ szklanki gorącej wody, szafran i sól do smaku. Przykryć i gotować aż będzie prawie miękki (ziarna powinny być oddzielne). Rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć do złotego koloru. Dodać pomidory i wszystkie pozostałe składniki. Gotować często mieszając. Dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie. Wziąć pół przygotowanego ryżu. Na niego wylać sos grzybowy i pozostały ryż, dodać łyżkę ghee. Przykryć folią aluminiową i piec przez 15 minut.
Ryż z ananasem
Składniki:
– pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
– ½ cebuli drobno pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki pokrojonej zielonej cebuli
– pieprz
– 1-łyżeczka płatków chili
Przygotowanie:
W dużej patelni podsmażyć cebulę na średnim ogniu na oliwie, aż będzie aromatyczna i błyszcząca. Dodać ananasa i gotować przez kilka minut. Dodać chili i gotować aż ananasy puszczą sok. Następnie dodać ryż i wymieszać wszystko dobrze. Następnie dodać zieloną cebulę, sól i pieprz, jeśli potrzeba.
Ryż z szafranem i kolendrą
Składniki:
– 1 łyżeczka nasion Annatto (lub szczypta szafranu)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– około 1 szklanka papryki, posiekanej
– 2-3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 i 1/2 szklanki wody
– sól do smaku
– kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Rozgrzać olej i dodać nasiona, podsmażyć na małym ogniu, mieszając często aż zamieni kolor na czerwono-pomarańczowy. Gotować przez 1 do 2 minut, a następnie zdjąć z ognia. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek z solą do miękkości. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodać ryż i wymieszać. Podsmażać, aż ryż przestanie być przezroczysty. Dodać wodę i gotować pod przykryciem przez około 8-10 minut na średnim ogniu. Udekorować kolendrą i zielem angielskim.
Ryż ze szpinakiem i zielonym chili
Składniki:
– 1 szklanka szpinaku
– 1/2 szklanki Aragula
– 1/2 szklanki liści Cilantro
– 1 mała cebula
– 1 małe chili, posiekane
– 1 szklanka długoziarnistego ryżu
– 1 i 1/2 do 2 szklanki wody
– sól do smaku
Przygotowanie:
Umyć szpinak i aragulę. Zmiksować je dobrze wraz z chilli z 1/2 szklanki wody. Podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem na patelni w oleju. Dodać sól i gotować, aż cebula będzie miękka. Dodać ryż i podgotować, aż ryż będzie przezroczysty. Dodać zmiksowaną masę wraz z 1 i 1/2 szklanki wody. Dobrze wymieszać. Przykryć i gotować przez 8-10 minut, aż ryż będzie miękki. Podawać na gorąco.
Ryż z kminkiem i soją
Składniki:
– 1 szklanka ryżu basmati
– 1 średnia cebula, posiekana
– 1 szklanka zielonego groszku
– 1/2 szklanki płatków sojowych
– 1 łyżeczka kminku
– sól do smaku
Przygotowanie:
Namoczyć płatki sojowe w gorącej wodzie. Podgrzać odrobinę oleju na dużej patelni i wyprażyć nasiona kminku oraz cebulę. Dodać pokrojony czosnek i ryż. Mieszać przez minutę. Dodać 2 szklanki wody, wraz z solą. Przykryć i gotować przez około 10 minut. Wyjąć sojowe płatki z wody i pokroić go na cienkie plasterki. Do ryżu dodać groszek i płatki. Delikatnie wymieszać. Przykryć i chwilkę gotować. Podawać przyozdobione kolendrą.
Ryż z miętą i fasolką
Składniki:
– 10 uncji (280 gram) fasolki Fava
– 1 filiżanka ryżu długoziarnistego
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 duży (ok. 3 oz/80 gramów) czosnku
– 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
– liście mięty do przybrania
Przygotowanie:
Zagotować wodę i posolić, dodać fasolę fava i gotować około 5-8 minut. Wyłuskać po ostudzeniu. Rozgrzać odrobinę oliwy/masła na patelni. Dodać kminek, wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać tymianek i podsmażać kilka sekund. Dodać ryż. Mieszać przez kolejne 5 minut. Dodać 2 szklanki wody oraz soli. Przykryć. Pod koniec gotowania dodać fasolę Fava. Wymieszać, przykryć i gotować, przez kilka minut. Udekorować miętą. Podawać na gorąco.
Ryż z kurczakiem i groszkiem
Składniki:
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki octu winnego z ryżu
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
– 2 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki
– kawałek świeżego imbiru, zmielonego
– 1 mała główka kapusty Napa, drobno pokrojonej
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 8 kawałków kurczaka, pokroić w bardzo cienkie paski
– 3 duże jajka, lekko roztrzepane
– 4 kubki ugotowanego ryżu długoziarnistego
– 1/2 szklanki groszku
– wiązka zielonej cebuli
– 1/2 szklanki orzeszków ziemnych do dekoracji.
Przygotowanie:
Połączyć sos sojowy, ocet winny z ryżu i olej sezamowy. Wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku lub dużej patelni, dodać szalotki i imbir i smażyć mieszając przez 1 min. Dodać kapustę i wymieszać, smażyć, aż kapusta będzie miękka, około 4 minut. Doprawić szczyptą soli. Wyjąć warzywa. na pozostałym tłuszczu podsmażyć czosnek i dodać kurczaka. Smażyć przez 4-5 minut, aż nie będzie różowy. Odstawić. Dodać pozostały olej i wylać jajka, nie mieszać, aby usmażyły się w dużych kawałkach. Dodać do ryżu i wymieszać. Dodać warzywa i kurczaka, wymieszać razem z groszkiem i dodać sos sojowy. Doprawić solą do smaku. Udekorować zieloną cebulką i orzeszkami ziemnymi.
Ryż z kiełbasą i fasolą
Składniki:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 średnia cebula, posiekana
– 2 kawałki selera, posiekane
– 1 zielona papryka, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 30 dag kiełbasy wędzonej, pokrojonej w plasterki
– 1 łyżka Neelys Dry Rub
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 liście laurowe
– 4 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 szklanki długoziarnistego ryżu
– 1 łyżka oleju roślinnego
– szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej patelni rozgrzać olej roślinny , podsmażyć cebulę, seler, zieloną paprykę i czosnek. Dodać wędzoną kiełbasę, tymianek, sól i pieprz. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie dodać czerwoną fasolę, kurczaka i liście laurowe. Dusić odkryte 1 i 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu i dodając wody, w razie potrzeby. Dodać ugotowany ryż. Razem gotować ok 15 minut. Podawać z czerwoną fasolą.
Ryż z grzybami i marchewką
Składniki:
– 2 jajka, ubite
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oleju roślinnego
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju do gotowania
– 1 seler (łodygi)
– 1 woreczek ugotowanego ryżu białego
– 1 średnia marchew, rozdrobniona
– 1/2 szklanki mrożonego groszku
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypiorek
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać jajka i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Wlać 1 łyżeczkę oleju sezamowego do woka. Dodać czosnek i jajka, podsmażyć. Wyjąć jajka. Na gorącym oleju podsmażyć seler, dodać grzyby, smażyć przez 1 do 2 minut. Dodać ugotowany ryż, marchewkę i groszek. Polać 2 łyżkami sosu sojowego. Gotować i mieszać przez 4 do 6 minut. Dodać jajka i dymkę, wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty.
Ryż z marchewką
Składniki:
– 1 szklanka ryżu basmati
– 2 szklanki wody
– 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
– 1 łyżka margaryny
– 1 cebula, w plasterkach
– 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
– sól do smaku
– cayenne pieprz do smaku
– posiekana świeża kolendra
Przygotowanie:
Wymieszać ryż i wodę w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować do miękkości, około 20 minut. Podczas gotowania ryżu, orzeszki zmielić w blenderze i odstawić. Podgrzać margarynę na patelni na średnim ogniu. Wymieszać z cebulą, gotować aż cebula zmięknie. Wymieszać z imbirem, dodać marchew i sól do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Wymieszać z pieprzem cayenne i orzeszkami ziemnymi. Wymieszać z ryżem. Udekorować posiekaną kolendrą.
Dziki ryż z dynią
Składniki:
– 1 szklanka ryżu dzikiego
– 3 i 1/2 szklanki wody
– sól do smaku
– 2 funty kabocha lub dyni piżmowej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki oleju orzechowego
– 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół, takich jak pietruszka, szczypiorek, estragon
– 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
– 1 torebka szpinaku
Przygotowanie:
Przepłukać dziki ryż. Doprowadzić wodę lub wywar do wrzenia w rondelku, dodać sól do smaku i ryż. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 45 minut, aż ryż będzie miękki. Przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut. Rozgrzać piekarnik, umieścić dynię w misce lub bezpośrednio na blasze i posypać solą do smaku, polać octem balsamicznym i 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec 20 do 30 minut, mieszając. W małej misce wymieszać sok z cytryny, czosnek, sól do smaku i musztardę. Dodać olej. Wymieszać dziki ryż, dynię, zioła i seler dodać sól i pieprz do smaku.
Ryż z kurczakiem i brzoskwinią
– podwójna pierś z kurczaka, ale nie za wielka
– duży por
– brzoskwinie z puszki
– słodka śmietanka 12 %
– ryż jaśminowy
– przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, bazylia
Kurczaka umyć i osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Zrumienić na oleju lub maśle, dodać posiekany por i smażyć około 5 minut. W tym czasie ugotować ryż jaśminowy. Pokroić w kostkę brzoskwinie, dodać przyprawy a na sam koniec śmietankę słodką. Podawać z ryżem.
Ryż z jajkiem i rodzynkami
– kawałek masła
– ryż jaśminowy – szklanka
– dwa jajka
– garść rodzynek
Rozgrzać w rondelku masło, wsypać ryż i chwilę smażyć, zalać dwiema szklankami wody. W tym czasie na maśle podsmażyć rodzynki. Po ugotowaniu ryżu (kiedy wchłonie całą wodę), należy na patelni na maśle podsmażyć jajka (jak na jajecznicę) , do ryżu dodajemy rodzynki i usmazone jajka i gotowe. Można podawać jako dodatek do mięs pieczonych itp.
zobacz również:
- Sycące i pożywne zupy – przepisy
- Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy
- Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
- Kanapkowe pasty rybne – przepisy