Pomidory dla zdrowia i urody – co zawierają, właściwości i witaminy
Pomidory to rodzina owoców powszechnie uważane za warzywa, które są nieodłącznym elementem każdej diety, zdrowych posiłków, czy po prostu pyszną i wartościową przekąską. Najlepsze w pomidorach jest to, że występują zarówno świeże, jak i w postaci soków czy przetworów. Posiadają również kilka odmian więc z pewnością każdy jest w stanie dopasować ich smak do swoich upodobań. Zobacz co warto wiedzieć o pomidorach, co w sobie kryją, jakie cenne właściwości posiadają?
Co nieco o pomidorach
Swoją podróż rozpoczął w Ameryce Południowej, a do do Europy trafił w XV wieku. Pomidory zawierają jedynie 18 kcal na 100 g. Przeciętny, średni pomidor waży ok 180 g, czyli w przeliczeniu zawiera tylko 32 kcal. Ponad to pomidory są obfite w wodę, bo w ich składzie znajdziesz jej aż 94%. Najbardziej popularnym gatunkiem tego warzywa jest pomidor zwyczajny. Nazwa wywodzi się z Włoch, gdzie używano pomi dei mori, co w wolnym tłumaczeniu oznacza jabłka wrzosowisk. Natomiast we Francji nazwa brzmi pomme d’amour czyli jabłko miłości.
Na miażdżycę i nowotwór
Pomidory posiadają cudowne właściwości antymiażdżycowe. Wszystko dzięki kwasowi, który chowa się w pomidorach. Kwas ten pobudza do pracy proces utleniania kwasów tłuszczowych oraz hamuje gromadzenie się trójglicerydów wśród nich. Z kolei pektyny odpowiadają za obniżenie cholesterolu. Natomiast likopen wspomaga pracę serca. Co ciekawe okazuje się, że mężczyźni, którzy regularnie spożywają pomidory, to mogą mniej martwić się o raka prostaty. Pomidory zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby aż o 34 %. Natomiast u kobiet redukują ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.
Na odporność i trawienie
Pomidory są bogate w witaminę C i bez problemu zapełnisz nimi dzienne zapotrzebowanie organizmu. Ważne jest to, aby nie łączyć pomidorów z surowymi ogórkami, ponieważ traci na tym właśnie witamina C. Ogórki, bowiem zawierają enzym, który niszczy cenne składniki pomidora. Jedząc pomidory nie musisz martwić się o kilogramy. Świetnie nadają się do codziennych posiłków, jak i diety. Pomidory pomagają regulować pracę układu pokarmowego. Odpowiada za to spora ilość błonnika, która mieści się też w pestkach.
Na urodę
Jak już wspomnieliśmy pomidory zawierają witaminę C, która również wpływa na stan naszej skóry. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia ich dotlenienie. Z kolei witaminy A i E odpowiednio nawilżają naszą skórę i wykazują działanie przeciwzmarszczkowe. Nie bez powodu tworzy się kosmetyki z wyciągiem z tych warzyw. Stosując je z pewnością zauważysz rozjaśnienia Twoich przebarwień oraz usuniesz trądzik. Z kolei likopen ochroni Cię przed promieniowaniem ultrafioletowym. Jedz więc pomidory regularnie i ciesz się zdrową ochroną przed słońcem oraz zapomnij o kremach.
Przeciwwskazania
Niestety te cudowne warzywa nie są dla wszystkich. Kto powinien unikać pomidorów?
- osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów
- chorzy na dnę moczanową
- osoby zmagające się ze zgagą
- alergicy
- karmiące mamy
Przetwory
Istnieje przekonanie, że surowe warzywa w tym również pomidory posiadają najwięcej wartości. Jak się okazuje przetwory też mogą być zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Przecier pomidorowy, passata czy naturalne soki posiadają minimum dodatków i robi się je z owoców zebranych w sezonie. Proces pasteryzacji nie likwiduje cennych witamin i mikro oraz makro elementów. W dzisiejszych czasach możemy pochwalić się najnowszą technologią, która gwarantuje brak negatywnego wpływu pasteryzacji na substancje odżywcze.
Mitem jest też stwierdzenie, że wszystkie przetwory zawierają konserwanty. Proces pasteryzacji pozwala na eliminację drobnoustrojów i zachowanie naturalnego smaku oraz zapachu. Nie są do tego potrzebne dodatki typu konserwanty.
zobacz również:
Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
Nadziewane pomidory na ciepło: różne przepisy
Przepis na suszone pomidory w oliwie