Żurek-prosty i szybki
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- żurek gotowy w butelce,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 gram,
- 2 listki laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego,
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- majeranek-do smaku,
- maggi w płynie-do smaku.
- 2 jajka ugotowane na twardo.
Żurek-to zupa prosta i bardzo szybka. (wersja dla jaroszy, bez wędliny).
Etapy przygotowania
Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
Potem dodajemy 200 gram-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
(Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
Dodajemy trochę majeranku.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.